Mađarska vlada prijeti prodajom Ine, Martonyi otkazao Dubrovnik

Autor: Poslovni.hr/H , 02. listopad 2013. u 14:59
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Mađarska vlada dala je nalog upravi MOL-a da napravi reviziju portfelja te kompanije i ako je potrebno, pripremi nužne korake za prodaju Ininih dionica, priopćio je ured mađarske vlade za informiranje agenciji MTI.

Mađarska vlada planira pravni odgovor na slučaj MOL-Ina i najavljuje mogućnost prodaje Ininih dionica, a otkazala je i sudjelovanje ministra vanjskih poslova Janosa Martonyia na Croatia Forumu o energetskoj sigurnosti koji počinje u četvrtak u Dubrovnik, objavio je u srijedu mađarski MTI.

"Stalna politička kampanja protiv MOL-a u Hrvatskoj, javne prijetnje hrvatskoga ministra financija (Slavka Linića) protiv najvećega ulagača u toj zemlji, te postupci hrvatskih pravosudnih tijela protiv nekih direktora MOL-a upućuju na to da se služe sredstvima izvan ekonomske sfere za vršenje pritiska", priopćio je ured za odnose s javnošću mađarske vlade.

"Te su metode neprihvatljive u Europskoj uniji. Mađarska to ne može dopustiti, a da ne reagira", dodaje se.

Vlada je dala nalog upravi MOL-a da napravi reviziju portfelja te kompanije i ako je potrebno, pripremi nužne korake za prodaju Ininih dionica.

Ministarstvo pravosuđa i uprava nacionalne agencije za upravljanje imovinom koja upravlja dionicama MOL-a u državnom vlasništvu ispitat će mogućnost građanskog i kaznenog progona u vezi s optužbama protiv Mađarske i MOL-a u slučaju MOL-Ina.

Vlada je također donijela odluku da še mađarske diplomacije otkaže sudjelovanje na Croatia Forumu, summitu o energetskoj sigurnosti koji se u četvrtak i petak odvija u Dubrovniku.

Do reakcije mađarske vlade došlo je kad su hrvatske vlasti raspisale crvenu Interpolovu međunarodnu tjeralicu i europski uhidbeni nalog (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem pošto je Mađarska odbila uručiti mu poziv za ispitivanje u Hrvatskoj.

Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava hrvatske kompanije Ine prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader lani prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora.

MOL ima 49,1 posto udjela Ine, a hrvatska vlada 44,84 posto.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Koji su ovo bleferi. Daj te konačno oglasite te dionice na prodaju jer zainteresiranih ima napretek. Hrvati u zemlji i širom svijeta imaju taj novac da se INA ponovno otkupi, a ako i ne bi uspjeli uvijek bi se tu našli ozbiljni ulagači iz Njemačke i Austrije.

Sad će nam trebat mijenjat ustav i zbog lex Hernandi. To bi automatski spasilo Sanadera. Korupcija bi bila dozvoljena i jedini optuženik u Hr za korupciju bi mogao van iz zatvora.[emo_smijeh][emo_palacg][emo_smijeh]

MAĐARSKI NAFTAŠ I HRVATSKI UDBAŠ :

http://www.vecernji.hr/felix-1380664800/

New Report

Close