Končar ulaže u čačansku Slobodu

Autor: Rato Petković / VLM , 31. siječanj 2013. u 22:01
Sloboda već ima iskustva u proizvodnji kućanskih aparata

Partneri bi zajednički u Srbiji pokrenuli proizvodnju kućanskih aparata.

Končar-elektroindustrija pokazala je veliko zanimanje za ulaganje u čačansku tvornicu Sloboda u kojoj bi se proizvodili kućanski aparati.

To je potvrdio Davor Mladina, potpredsjednik Uprave zagrebačke kompanije, uz napomenu kako bi investicija bila korisna za obje strane. Prema njegovim riječima, čačanska tvrtka bi pokretanjem tzv. civilne proizvodnje povećala broj zaposlenih. Zagrebačka tvrtka vidi mogućnost da u suradnji sa Slobodom realizira jednu od svojih poslovnih zamisli. Konačereva je pogodnost u upostavi strateškog partnerstva sa Slobodom u jeftinijoj proizvodnji zbog niže cijene radne snage, ali i u mogućnosti plasmana robe na tržište zemalja Cefte, nakon što Hrvatska postane članicom EU. Prije nego što dođe do konkretizacije ulaganja od strane Končara slijedi izrada studije izvodljivosti koja ima za cilj pokazati financijsku stranu obostranog zanimanja za sklapanje strateškog partnerstva u proizvodnju kućanskih aparata.U tijeku su razgovori koji trebaju dati odgovor na pitanje koliko će svaki partner uložiti sredstava, te odrediti odnos vlasništva u budućoj zajedničkoj proizvodnji. Zanimanje za sklapanje strateškog partnerstva postoji i u poslovodstvu Slobode, što je potvrdio Zoran Stefanović, direktor čačanske tvrtke, uz napomenu kako bi proizvodnja kućanskih aparata povećala broj zaposlenih za najmanje sto. Končaru ovo neće biti prvi posao u Srbiji jer je već za njezine potrebe isporučivao transformatore.

Međutim, ostao je "kratkih rukava" u natječaju za isporuko 30 tramvajskih kompozicija za potrebe beogradskog gradskog prijevoza. Tada je gradska vlast odabrala španjolski Caf. U upućenim krugovima prevladava uvjerenje kako je Končar 2008. ostao bez tog posla, unatoč boljoj ponudi, zbog istovremenog priznanja neovisnosti Kosova od strane hrvatske Vlade, dok Španjolska to nije uradila.Kada je riječ o mogućoj suradnji sa Slobodom, važno je da ta čačanska tvrtka ima iskustva u proizvodnji kućanskih aparata, koja je prekinuta 1999. godine, kada je u bombardiranju NATO-ovih aviona gotovo potpuno uništena jer je dio njezine produkcije bio namjenjen vojnim potrebama.Sloboda je poslije obnovila proizvodnju oružja i vojne opreme, dok je civilni sektor zapostavljen jer nije bilo sredstava za pokretanje te vrste djelatnosti. Ulaganje od strane Končara predstavlja upravo mogućnost obnove proizvodnje kućanskih aparata po kojima je Sloboda prije bila vodeća u zemlji. U njoj su se proizvodili štednjaci, usisivači, sušila za kosu, glačala i drugi aparati za kućanstva. Končar, koji ima višedesetljetna iskustva u toj vrsti proizvodnje, investiranjem u Slobodu vratio bi je na prijašnji pravac razvoja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mi smo imali šparet SLOBODA trajao je 25 godina bez kvara. Jako kvalitetno su proizvodili.

Nemogu vjerovati da im je ovo palo na pamet.

Foxconn ce vam ta glacala i susila za kosu napraviti bolje nego u Cacku i to za pola cijene. A i nemorate nista investirati u pogone i opremu. Naravno ostaje jedan bitan problem. Postoji vec 100 tvrtki u Europi koje prodaju jeftina glacala i susila za kosu. Sto je najgore vecina njih ima superioran marketing i puno poznatije brandove od Koncara. Ima li Koncar uopce marketing?

Uhvatite se onoga sto znate raditi i zatvorite ili smanjite djelatnosti u kojima niste dobri.

New Report

Close