Kako private equity i venture capital industrija transformira hrvatsko gospodarstvo

Autor: PD VL native tim , 06. lipanj 2024. u 22:00
Slogan konferencije je ‘Support the best & transform the rest’/BEPO NOVAKOVIĆ, NARATIV KOMUNIKACIJE

Održat će se 12. lipnja, u zagrebačkom hotelu Westin.

Hrvatska private equity i venture capital asocijacija (CVCA) okuplja pripadnike ove industrije, a cilj im je unaprijediti i pojednostavniti stvaranje pogodnog okružja za private equity i venture capital investicije u Hrvatskoj i regiji. Također, svojim djelovanjem potiču razvoj i promicanje investicijske kulture.

Redovni članovi CVCA upravljaju sa kapitalom većim od 3,2 milijarde eura, a okupit će se na investicijsko-poslovnoj konferenciji Bestinvest.hr u organizaciji Hrvatske private equity i venture capital asocijacije, u srijedu, 12. lipnja, u zagrebačkom hotelu Westin.

Riječ je o ulagačima u prosperitetna poduzeća s visokim potencijalom rasta, koja u pravilu ne kotiraju na burzi. Private equity i venture capital ulaganja iznimno su važna za hrvatsko gospodarstvo, budući da ulažu u hrvatska poduzeća i time stvaraju nova radna mjesta.

Kontinuitet rasta tržišta

Čak i najkonzervativne procjene private equity i venture capital ulaganja u Hrvatskoj potvrdile su pozitivne trendove.

Nagrade u četiri investicijske kategorije
Private equity i venture capital industrija transformira hrvatsko gospodarstvo u smjeru ‘high skill, high tech i high wage’ što opravdava slogan konferencije “Support the best & transform the rest”. Čak i najkonzervativne procjene private equity i venture capital ulaganja u Hrvatskoj u 2022. godini u iznosu od 439 milijuna eura potvrdile su višegodišnji kontinuitet rasta tržišta.

Prema istoj metodologiji ulaganja su 2021. iznosila 320 milijuna eura, u pandemijskoj 2020. 135 milijuna eura, 2019. godini 95 milijuna eura, a u 2018. samo 81 milijun eura. Vidljivo je da se radi o složenoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 40 posto, što upućuje na eksponencijalni rast ove vrste financiranja u Hrvatskoj u zadnjih pet godina.

2022. godine Hrvatska je prikupila 0.650% svog BDP-a od private equity i venture capital ulaganja te je jedina europska zemlja uz Estoniju koja je uspjela prikupiti više od europskog prosjeka koji iznosi 0.638%. Sve ostale zemlje Srednje i Istočne Europe ostale su daleko ispod tog prosjeka.

Naime, prosjek regije iznosio je 0.131% BDP-a. Rezultat je to sinergije vrlo jakih lokalnih fondova koji prvi prepoznaju prilike za ulaganje i poduzetnika osnivača koji su sami uspješno razvili vlastite kompanije. Za 2023. godinu još nema konkretnih podataka no primjećuje se nekoliko glavnih trendova. Usprkos izazovnom investicijskom okruženju povećane inflacije, kamatnih stopa, te posljedično cijene zaduživanja, private equity fond menadžeri usmjerili su se na prepoznavanje prilika.

Prve procjene pokazuju da su na globalnoj i europskoj razini iznosi private equity ulaganja smanjeni za više od 50% u odnosu na 2022., ali je ukupni broj transakcija veći. Više od polovice ukupnog broja ulaganja predstavljaju dodatna ulaganja (add-ons) na postojeće konsolidacijske investicijske strategije.

O trendovima equity i venture capital ulaganja te kako njima potaknuti hrvatsko gospodarstvo da uhvati korak s najboljim svjetskim ekonomijama bit će govora na konferenciji BestInvest.hr. Tijekom konferencije dodijelit će se i nagrade u četiri investicijske kategorije: Private Equity investicija godine 2023., Venture Capital investicija godine 2023., Osnivač godine 2023. te Investitor godine 2023.

U kategoriji private equity investicija godine nalaze se Nord Mobil, proizvodnja mobilnih kućica (ulaganje Prosperus Investa), Pick & Pack, logistika (ulaganje BlackPeack Capital), Vetti Grupa, veterinarske klinike (ulaganje Provectus Capital Partnersa), Muzej Iluzija, globalno najveći lanac muzeja kao hrvatski izvozni proizvod (ulaganje Invera Equity Parners), te dodatne akvizicije za Studenac (Špar, Strahinjčica i La-vor), kojim upravlja Enterprise Investors.

3,2

milijarde eura je kapital kojim upravljaju redovni članovi CVCA

Ugledni igrači
Za Venture Capital investiciju godine natječe se devet kandidata: Farseer – aplikacija za poslovno planiranje za timove koji prerastu proračunske tablice, GameBoost – vodeći startup koji pruža tržišne usluge igračima koji žele povećati svoj rang, InsiderCX – startup set za redefiniranje iskustva pacijenata i revoluciju zdravstvenih interakcija putem inovativne platforme, Juicefast – hrvatsko – slovenska prehrambeno tehnološka tvrtka zdravih sokova i obroka, hrvatski startup BE-ON – nudi specijalizirano financijsko savjetovanje, CircuitMess – specijaliziran za proizvodnju impresivnih STEM iskustava, Cognism – B2B softverska tvrtka za ubrzanje prodaje koja pruža rješenje za ubrzanje marketinga i prodaje, Daytona – alternativa GitHub codespaces poslovne klase za upravljanje samo-hostiranim, sigurnim i standardiziranim razvojnim okruženjima te Native Teams – globalna platforma za digitalna plaćanja namijenjena freelancerima, radnicima na daljinu i poslodavcima.

Za osnivača godine konkuriraju: Albert Gajšak (CircuitMess), Aleksandra Mitrevska (Native Teams), David i Marko Dravinec (Juicefast), Filip Špiranec (Hypefy), Goran Deak (Spona), Ivan Burazin (Daytona.io), Josip Begić (Lebesgue), Kristijan Salijević (Gameboost), Luka Berger (Flexkeeping), Matija Nakić (Farseer), Nikola Komes (InsiderCX), Sabine Gradištanac Škrgatić (BE-ON) te Stjepan Buljat (Cognism).

U posljednjoj kategoriji investitora godine sedam je nominiranih: Feelsgood Capital, Fil Rouge Capital, Invera Equity Partners, Prosperus Invest, BlackPeak Capital, Provectus Capital Partners, te Enterprise Investors.

* Sadržaj omogućila Hrvatska Private Equity i Venure Capital Asocijacija (CVCA)

Komentirajte prvi

New Report

Close