Infrastrukturni projekti HŽ-a na području Rijeke

Autor: Agencija VLM , 05. studeni 2012. u 15:24
PXL

Uz terminal na Brajdici koji je u završnoj fazi, u planu je izgradnja Zagrebačkog terminala do 2017. godine

Predsjednik Uprave HŽ-a Darko Petričić i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel susreli su se u ponedjeljak u Rijeci gdje su razgovarali o infrastrukturnim projektima HŽ-a na području grada. 

Među prvima je rekonstrukcija kolodvora Rijeka – Brajdica u drugoj polovci 2013., a početak gradnje drugog kolosjeka željezničke pruge kroz Rijeku trebao bi početi 2015. godine. Priroiteti su izgradnja drugog kolosjeka Rijeke do Škrljeva u prvoj fazi, u drugoj od Rijeke do Jurdana, u trećoj do Šapjana. U 2015. planirana je rekonstrukcija teretne stanice na Zagrebačkoj obali i putničkog kolodvora u Rijeci. 

U Rijeci ima nekoliko velikih investicijskih projekata nacionalnog karaktera koji se bez sudjelovanja HŽ-a ne mogu realizirati, kazao je Obersnel. Uz terminal na Brajdici koji je u završnoj fazi, u planu je izgradnja Zagrebačkog terminala do 2017. godine. U velike investicijske projekte, čulo se danas, spada i izgradnja Autobusnog kolodvora i drugačija organizacija prometa kroz centar Rijeke, što pretpostavlja i izgradnju prometnice koja bi Autobusni kolodvor podzemno povezivala s Mlakom ispod željezničkog kolodvora, kazao je Obersnel istakavši kako je za građane Rijeke najvažnije da će se planiranim investicijama povećati kapacitet željezničke pruge. Željeznica bi se mogla koristi kao javni gradski prijevoz.

Govoreći o značaju nizinske željezničke pruge od državne granice s Mađarskom do Rijeke, što je jedan od prioriteta Vlade i HŽ-a, Petričić je kazao kako se sve bazira na riječkoj luci i nizinskoj pruzi. Prioritet im je, kazao je, riješiti sam grad i čvor Rijeku misleći pri tom na dionicu od granice sa Slovenijom do Škrljeva, dva teretna kolodvora Rijeka – Brajdica, Zagrebačku obalu i putnički kolodvor u Rijeci. Za drugu polovicu iduće godine najavio je rekonstrukciju kolodvora Rijeka – Brajdica u što će biti uloženo oko 100 milijuna kuna. Uz Zagreb i Vinkovce Rijeka će biti jedna od tri hrvatska centra daljinskog upravljanja. Prostor željezničkog kolodvora bit će ispražnjen i dat u najam, kazao je Petričić.

Komentirajte prvi

New Report

Close