HT se u zaštiti telekoma uzda u 4-play

Autor: Bernard Ivezić , 12. veljača 2014. u 10:28
Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a/Goran Jakuš/PIXSELL

Hrvatski telekom se za očuvanje temeljnog poslovanja pripremio istim manevrom kao i na početku liberalizacije, paketiranjem.

U iščekivanju rezultata Hrvatskog telekoma (HT), koje 14. veljače predstaviti novi šef Uprave DavorTomašković, nazire se  model po kojem planira ojačati telekom dio poslovanja.

Taj je operater, naime, velik naglasak stavio na 4-play uslugu, koja ujedinjuje fiksni telefon, internet i televiziju s uslugom mobilne telefonije. Analitičari smatraju da će upravo taj model objedinjavanja usluga, zajedno s programima lojalnosti i prodajom električne energije, postati okosnica budućeg poslovanja HT-a u segmentu telekomunikacija. Krešimir Alić, analitičar telekomunikacijskog tržišta agencije IDC Adriatics, kaže kako se ujedinjavanjem usluga podiže vrijednost koju operateri dobivaju po korisniku.

Inače, HT od početka krize pojačava uslugu 3-playa, koja objedinjuje fiksni telefon, internet i televiziju. "Sada ulazi u ponudu 4-playa jer, primjerice, svaki korisnik fiksnog telefona lojalniji je nego onaj mobilnog, a kad jednom imate korisnika, možete mu probati prodati sve što nudite i u konačnici vam raste prihod po korisniku, odnosno ARPU", objašnjava Alić. HT je u ponudu 4-playa ušao u studenome i na naš upit o prvim rezultatima prodaje tog paketa usluga odgovorili su nam da su zabilježili velik interes korisnika. "Prvi rezultati MAXobitelj usluge potvrđuju da s korisnicima dijelimo istu viziju", tvrde u HT-u.Sličan trend kažu da su zabilježili i u Vipnetu, gdje ističu da su oni svoju ponudu već nadogradili korak dalje, na 5-play uslugu. Takav paket usluga uključuje fiksni telefon, internet i televiziju zajedno s mobilnom telefonijom i mobilnim brzim internetom.

"Interes za ovu vrstu ponude sve više raste jer se sve usluge obračunavaju na jednom računu i postoje dodatne pogodnosti te vjerujemo da će se taj trend nastaviti", kažu u Vipnetu.Krešimir Alić iz IDC Adriaticsa dodaje da će 4-play i slični paketi usluga najvjerojatnije ostati rezervirani za dva najveća operatera HT i Vipnet čak unatoč tome što je H1 Telekom lani pripremio projekt vlastitog MVNO-a koji bi radio preko Tele2 mreže. U Tele2 to nisu željeli komentirati, ali navode da su otvoreni za suradnju na novim projektima.I dok će Optima telekom vjerojatno otići pod okrilje HT-a, u H1 Telekomu naglašavaju da im je to očekivani idući korak u razvoju. Štoviše, ističu da je ova godina zamaha 4-play usluge i da su spremni na taj se način nositi s HT-om i Vipnetom. "Usluga 4-play pojadnostavljuje odabir usluga korisnicima i umrežuje kućanstvo u jednu integriranu cjelinu", zaključuju.

Regionalni konkurent se nećka

TotalTV u Sloveniji, za Hrvatsku još ne znaju

U TotalTV-u, koji je dio United grupe, jedinoga velikog regionalnog konkurenta HT-a i Vipneta, kažu da još ne znaju hoće li s 4-play uslugama na hrvatskom tržištu izaći tijekom 2014. godine. Krešimir Lovreček, direktor TotalTV-a, kaže kako je sigurno da će ove godine ponuditi niz novosti u sklopu postojeće ponude. "S obzirom na probleme s kojima se susrećemo u razvoju 3-play ponude, pogotovo u ruralnim područjima, pitanje je hoće li 4-play zaživjeti na cijelom hrvatskom tržištu ili će ostati rezerviran za veće gradove", kaže Lovreček, koji dodaje da u Sloveniji uspješno nude i mobilne usluge.

Komentirajte prvi

New Report

Close