HT s 231 milijun eura ulaganja nadmašio plan

Autor: Poslovni dnevnik , 23. veljača 2023. u 22:00
Predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Kostas Nebis/PD

Prihodi rasli 2,2% na 7,4 milijarde kuna.

U vrlo zahtjevnoj godini te usprkos sve većim izazovima u makroekonomskom okruženju, uz inflacijske pritiske i dosad nezapamćene cijene energenata, uspješno smo ostvarili dobre poslovne rezultate što nam je omogućilo da ulaganja održimo na prošlogodišnjoj razini.

Tim je riječima predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Kostas Nebis komentirao poslovanje ove kompanije u 2022. godini u kojoj su prihodi rasli 2,2 posto te su dosegnuli 7,4 milijarde kuna.

Rekordan otkup dionica
Kapitalna ulaganja na koja se prvi čovjek HT-a referira iznosila su lani 1,7 milijardi kuna (231 milijun eura), a iz kompanije ističu kako su tim iznosom najveći sektorski investitor te da su njime premašili inicijalni plan za 2022.

Kada je pak riječ o rastu neto dobiti koja je povećana 10,5 posto na 655 milijuna kuna, u izvješću se napominje kako je taj skok “prvenstveno rezultat normalizacije amortizacijskih troškova koji su najvišu razinu dosegnuli u prvoj polovici 2021..

U izvješću o poslovanju u prošloj godini napominju i kako su proveli najveći otkup dionica u povijesti Društva, kupnjom kupili “svježih” 979.444 dionica HT-a na Zagrebačkoj burzi u okviru Programa otkupa dionica.

Nebis

U vrlo zahtjevnoj godini te usprkos sve većim izazovima, uz inflacijske pritiske i nezapamćene cijene energenata, uspješno smo ostvarili dobre poslovne rezultate.

“Hrvatski Telekom platio je ekvivalentnu vrijednost od 180,4 milijuna kuna za stjecanje dionica Društva u izvještajnom razdoblju, što je rast od 81% u odnosu na prošlu godinu. Uprava je u srpnju 2022. povukla 1.271.667 stečenih dionica Društva bez nominalne vrijednosti kupljenih u okviru Programa otkupa dionica.

Time se ukupni broj dionica smanjio sa 80.047.509 na 78.775.842 dionice bez nominalne vrijednosti bez smanjenja temeljnog kapitala Društva”, stoji u priopćenju.

Rizici ostaju
U prognozama za ovu godinu iz HT-a poručuju kako na njezinom početku očekuju da će izazovi s kojima su se suočavali lani. godine i dalje biti prisutni.

“Inflacijski pritisci i dalje će utjecati na naše troškove i raspoloživi dohodak korisnika, energetsko tržište ostat će nestabilno te je predviđeno usporavanje rasta hrvatskog BDP-a”, zaključuju u najvećem telekomu na domaćem tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close