HT o ulasku u Optima telekom odlučuje 22. srpnja

Autor: Bernard Ivezić , 30. lipanj 2013. u 22:00
Optima je u prvom tromjesečju imala pad prihoda od 4,9% na 135,2 milijuna kuna

Zagrebačka banka izlaz vidi u strateškom povezivanju s najvećim konkurentom HT-om.

U ponedjeljak 22. srpnja saznat će se hoće li Hrvatski telekom postati strateški partner Optima telekoma kako su predložili Uprava tog društva predvođena većinskim dioničarom Matijom Martićem i najveći vjerovnik Zagrebačka banka.

Zaba i Martić novi su plan restrukturiranja Optime preko HT-a predložili nakon što je Poslovni dnevnik saznao da Vipnet potiho pregovara o preuzimanju H1 Telekoma čime bi postao ne samo drugi najveći mobilni već i drugi fiksni operater. Trenutačno je najveći konkurent HT-a u fiksnim komunikacijama upravo Optima.Iz Optime su nam poručili da nikakve dodatne informacije o ovome ne mogu dati, a i Zaba i HT su bez komentara.Prema prijedlogu, Zaba bi postala vlasnik 42,5 posto Optime, HT 8,1 posto, RBA 3,5 posto, a Matija Martić 2,9 posto. Posao bi se organizirao kroz petogodišnji ugovor Zabe i HT-a o restrukturiranju Optime, a navodi se da bi se tako ostvarile i "značajne sinergije".No, ako se vjerovnici odluče na strateško partnerstvo Optime s HT-om, te to potvrdi sud, do realizacije ih djeli još i odobrenje Agencije za tržišno natjecanje. U AZTN-u kažu da zasad nemaju saznanja o ovoj transakciji te da ih o tome još nisu kontaktirali.

Inače, prema Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja i HT i Optima imaju prihod veći od 100 milijuna kuna, a HT koji posluje i u inozemstvu, prihod veći od milijardu kuna, po čemu proizlazi da će morati ishoditi zeleno svjetlo AZTN-a. U HT-u zasad nisu komentirali je li se Nadzorni odbor već sastao po ovom pitanju i dao odobrenje Upravi da provede taj posao.Optima je u prvom tromjesečju imala pad prihoda od 4,9 posto na 135,2 milijuna kuna dok je operativna dobit kompanije porasla 23 posto na 26,5 milijuna kuna. Operater je u predstečajnu nagodbu krenuo jer ne može servisirati 1,09 milijardi kuna duga.

Komentirajte prvi

New Report

Close