Hoće li se uvidom u izvješća 3. Maja izbjeći stečajni trošak financijskog savjetnika?

Autor: Suzana Varošanec , 25. svibanj 2021. u 13:34
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U cilju što manjih troškova u stečaju Uljanika, skupštini vjerovnika koju čeka odluka i o načinu te uvjetima unovčenja 88,27% dionica 3. Maja, kao Uljanikove stečajne mase, umjesto angažiranja financijskog savjetnika, nudi se vjerovnicima izgleda optimalnije rješenje: nakon objave izvješća 3. Maja za 2020., a rok je 30. lipanj, odmah raspisati javni poziv zainteresiranim kupcima da na svoj trošak sami provedu uvid u svu dokumentaciju.

Stečajne vjerovnike u stečajnom postupku pulskog brodogradilišta Uljanik, na skupštini zakazanoj za petak 28. svibnja, pored odluke o načinu i uvjetima unovčenja velikog paketa dionica s kojim se u njegovoj stečajnoj masi raspolaže – to je 88,27 % dionica riječke tvrtke 3. Maj Brodogradilište, čeka još i odlučivanje o načinu i uvjetima unovčenja broda u gradnji Uljanik 526 koji je namijenjen za prijevoz žive stoke, utvrđene vrijednosti 128.400.564,03 kune, kao i broda u gradnji Uljanik 527 koji je namijenjen za prijevoz rasutog terete, utvrđene vrijednosti 74.293.307,60 kuna. To je sadržaj koji je već obuhvaćen zaključkom TS u Pazinu, danas objavljenome na e-oglasnoj ploči, pa je dnevni red skupštine tako dopunjen s navedenom novom točkom koja se odnosi na ova dva broja u gradnji.

Predstojeće okupljanje stečajnih vjerovnika zakazano je u dvorani “Istra” Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu. Nakon upoznavanja s izvješćem o tijeku stečajnog postupka i stanju stečajne mase, na dnevnom redu su, dakle, navedene dvije točke koje se tiču imovine, te će odluke vjerovnika odrediti daljnji tijek stečajnog postupka, pa stoga I navedene imovine. No sudeći prema objavljenim podacima, na stolu je već jedna zanimljiva opcija kako je moguće najoptimalnije izvesti predstojeće procedure. Drugim riječima, vodi se računa o tome kako se ne bi stvarali novi troškovi na teret stečajne mase koja služi za namirenje stečajnih vjerovnika, što je dodatno u interesu stečajnih vjerovnika. Kada je riječ o o paketu od 88,27 % dionica riječkog 3. Maja, umjesto angažiranja financijskog savjetnika, iznosi se rješenje po kojem bi se odmah nakon objave izvješća 3. Maja za 2020., interveniralo javnim pozivom prema zainteresiranim kupcima, kroz investitore da sami provedu na svoj trošak uvid u svu dokumentaciju kako bi im se omogućilo da dobiju sve potrebne informacija prije daljnjeg mogućeg nuđenja otkupa predmetnih dionica.

To je pravi put za jednog stečajnog vjerovnika, i kako se pokazuje u sudskoj dokumentaciji u obrazloženju ovog prijedloga s njegove se strane objašnjava kako “ne postoji interes stečajnih vjerovnika da se na teret stečajne mase potroši značajan iznos sredstava za financijskog savjetnika, koji će imati jedinu zadaću utvrditi vrijednost 88,27 % dionica 3. Maj Brodogradilište”, a za što očito postoji cijeli niz razloga. U prvom redu, kako se navodi, sukladno Zakonu do 30. lipnja moraju biti revidirana sva financijska izvješća tog brodogradilišta, i kao takva bit će javno objavljena.

“Ti podaci se smatraju valjanima i vjerodostojnima, a kako je riječ o 88,27 % dionica, što predstavlja u svakom zakonskom pogledu većinski paket dionica, nije dvojbeno za potencijalnog kupca, odnosno investitora, koja prava prema zakonu nosi učešće od 88,27 % u dioničkom društvu”, navodi se u ovom podnesku.

Kako se ne bi utjecalo na porast troškova na teret stečajne mase koja služi za namirenje stečajnih vjerovnika, pa je njezino smanjenje dodatno protivno interesu stečajnih vjerovnika, u istom cilju predlaže se da stečajni dužnik nakon 30. lipnja javnim pozivom pozove zainteresirane kupce da sami “provedu na svoj trošak uvid u svu dokumentaciju koja bi bila predana naznačenim potencijalnim financijskim savjetnicima a kako bi im se omogućilo da dobiju sve potrebne informacija prije daljnjeg mogućeg nuđenja otkupa predmetnih dionica”.

Drugi korak je sljedeće: odmah nakon provedbe (po javnom pozivu) investitorima na uvid u dokumentaciju tvrtke 3. Maj Brodogradilište d.d., predlaže se provesti javni poziv radi dostave ponuda zainteresiranih kupaca, odnosno investitora za 88,27% dionica tvrtke 3. Maj Brodogradilište d.d.

“Smatramo jasnim kako će svaki ozbiljan mogući ponuđač svakako napraviti svoj vlastiti uvid kako bi proveo za sebe svoju procjenu vrijednosti predmetnih dionica”, zaključak je koji se kao posve razumljiv  na kraju iznosi.

Inače današnja dopuna dnevnog reda s novom točkom koja se odnosi na dva broja u gradnji sukladna je prijedlogu stečajne upraviteljice Marije Ružić, a sadržanome u podnesku od 24. svibnja. Radi provedbe prodaje u stečajnom postupku ovih brodova u gradnji, u podnesku upraviteljice se navodi da je Financijska agencija tijekom razdoblja počevši od 19. lipnja 2020. objavila pozive na sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi, no ni nakon poziva na sudjelovanje u 4. elektroničkoj javnoj dražbi, na kojoj je minimalna zakonska cijena ispod koje se brod nije mogao prodati bila 1,00 kuna, a nadmetanje je završilo 18.05.2021, nije bilo ponuditelja odnosno brodovi nisu unovčeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close