Hittner traži da branitelji ne plaćaju PDV na traktore

Autor: Biserka Ranogajec , 22. kolovoz 2007. u 06:30

U Hittneru se proizvode traktori kojih je prosječna cijena 58.000 kuna, a s PDV-om to je 13.000 više

Prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji je bio na snazi do 2004. godine, branitelji su bili oslobođeni plaćanja carine i poreza pri uvozu ili kupnji strojeva i opreme za obavljanje gospodarskih djelatnosti, odnosno samostalne profesionalne djelatnosti. Međutim, novim Zakonom prema članku 61 branitelji su oslobođeni plaćanja carine i PDV-a samo u slučaju kada uvoze strojeve i opremu, dok su za kupnju hrvatskog proizvoda obvezni platiti PDV. Dinko Turk, zamjenik direktora bjelovarske tvrtke Hittner d.o.o., koja jedina u nas proizvodi šumske zglobne traktore uz ostalu poljoprivrednu mehanizaciju, kaže kako su u neravnopravnom položaju u odnosu na inozemnu konkurenciju, dok je Vladimir Kovačević direktor Nacionalnog centra za klastere pri HUP-u izjavio da će poslodavci predložiti izmjene Zakona vladinoj jedinici za HITROREZ također radi zaštite domaće proizvodnje. Ovog ljeta u Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, točnije na ruke ministrice Jadranke Kosor, stiglo je iz Bjelovara pismo u kojem se traži tumačenje Zakona o pravima Hrvatskih branitelja, no na koje ministrica još nije odgovorila. U njemu stoji kako je Hittner d.o.o. poznat u regiji po proizvodnji šumskih i poljoprivrednih zglobnih traktora te da je u velikoj mjeri supstituiran uvoz takvih proizvoda. Samo u Hrvatskim šumama kaže se ima više od 200 komada tih traktora koji su se pokazali vrlo kvalitetnima, a za što je tvrtka dobila i potvrdu od međunarodnih institucija za ispitivanje kvalitete. Traktore kupuju i privatne tvrtke koje se bave tom djelatnošću, a kako su dobiveni i međunarodni certifikati s izvozom šumskih traktora počeli su u Mađarsku, Češku i BiH te se pregovara s partnerima u Njemačkoj i Francuskoj.

Ove godine krenulo se i s velikom proizvodnjom poljoprivrednih traktora po kojima je Bjelovar bio poznat kada ih je proizvodio Tomo Vinković kojeg je u stečaju kupila Prima, inače proizvođač namještaja. U Hittneru se proizvode tri tipa traktora za poljoprivredu kojih je prosječna cijena 58.000 kuna i s PDV-om to je 13.000 kuna više. Šumski traktori još su skuplji i stoje oko 668.000 kuna, a s PDV-om to je više za 147.000 kuna. Dinko Turk tumači kako su traktori iz uvoza cjenovno približno isti, ali su oslobođeni plaćanja PDV-a što je za kupce u konačnici jeftinije. Prodaja domaćih traktora bila bi sigurno veća da nema tog poreza, posebice kod šumskih traktora. Prema financijskim rezultatima poslovanja, Hittner d.o.o. dobro posluje, no traktori im nisu jedini proizvodi jer proizvode još uz ostalu poljoprivrednu mehanizaciju i automobilske dijelove. Proizvodni program čine tako samohodne kosilice, spone i zglobovi za teretna vozila, autobuse, traktore i građevinsku mehanizaciju te razni strojni elementi, primjerice reduktori i zupčanici svih vrsta. Vlasnik i direktor Stjepan Hittner često ističe kako su njihovi proizvodi jedinstveni po tomu što su nastali kao rezultat dobre suradnje sa zagrebačkim Šumarskim fakultetom i Hrvatskim šumama. Ukupni prihod u posljednje dvije godine nešto je veći od 20 mil. kuna, dok bi ove prema podacima za prvih šest mjeseci mogao biti desetak milijuna kuna veći. Naime, u razdoblju od siječnja do lipnja 2007. ukupni prihod iznosio je 16 mil. kuna od čega je dobit bila nešto veća od 3 mil. Tolika dobit, ali nakon oporezivanja bila je i prije dvije godine.

Dobit u investicije

Stjepan Hittner osnovao je u Bjelovaru 1988. obrtničku radionicu pod imenom Metalservis za uslužnu djelatnost servisiranja i održavanja strojeva i postrojenja svih vrsta. Nakon dvije godine obrt prerasta u d.o.o. koje nastavlja obavljati uslužne djelatnosti, ali i proizvoditi prvu poljoprivrednu mehanizaciju. Koncem 2000. proizveden je prvi prototip šumskog skiddera EcoTrac 33V koji daljnjim razvojem prerasta u EcoTrac 55V. Godine 2001. Hittner kupuje proizvodne hale tvornice automobilskih dijelova u stečaju TAD te nastavlja poslovanje u novom prostoru, proširuje proizvodni program na rezervne dijelove za automobilsku industriju te nastavlja s razvojem velikih šumskih traktora. U 2004. godini tvrtka mijenja ime u Hittner d.o.o. i iduće godine na Međunarodnom stočarskom i gospodarskom sajmu u Gudovcu predstavlja prototip malih traktora EcoTrac 21, 30 i 32V, nastalih po uzoru na male poljoprivredne traktore Tomo Vinković. Tvrtka je od samih početaka neprestano ulagala dobit u nove tehnologije, opremu i proizvodne pogone, a do kraja godine kupit će CNC tokarilice i CNC obradne centre najnovije generacije.




Komentirajte prvi

New Report

Close