Hemcov zakup Orljave ugovoren do završetka prodaje nekretnina

Autor: Marija Brnić , 08. svibanj 2022. u 22:00
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Proizvodne prostore će obnoviti i pokrenuti proizvodnju.

Još jesenas direktor i vlasnik Hemca Slobodan Mihalj javno je ustvrdio kako je za njih priča o preuzimanju posrnulog državnog tekstilca Orljave završena i nakon što je njihova ponuda za dokap bila odbijena ta stranica zatvorena. Orljava je u stečaju i mi s time više nemamo ništa, izjavio je Mihalj, koji se, međutim, pola godine kasnije ipak vratio u Požegu i proteklih dana sa stečajnim upraviteljem Orljave zaključio ugovor o zakupu tvorničke hale i pokretanju proizvodnje. Ta vijest ohrabrujuća je za požeške radnice, jer se na HZZ-u već organizirao poziv i razgovori za zapošljavanje, a kako je iz Centra za restrukturiranje i prodaju objavljeno, Hemco će ih u prvoj fazi zaposliti oko 40.

Što će proizvoditi?

Prije stečaja radilo ih je 172, no nije isključeno, kažu u CERP-u, da će već do kraja godine, budu li se razvijali planirani poslovi Hemcoa, u požeškim pogonima broj radnika još i povećati. Što će točno Hemco proizvoditi u Orljavi, hoće li se tamo nastaviti s dosadašnjim programom košulja po kojima je ta tvornica bila prepoznatljiva ili će, pak, unijeti i dio svojih linija, a Hemco je vodeći hrvatski proizvođač zaštitne i radne odjeće, od čelnog čovjeka tvrtke još nema informacija. No, koliko je poznato iz ranijih razgovora o Hemcovom preuzimanju, Orljavine košulje uklapale bi se u dio njihovog asortimana, jer Hemco proizvodi i službene uniforme za vojsku i policiju, a čak su u jednoj fazi Orljava i Hemco i surađivali.

Kako se iz dostupnih izvora čuje, taj đakovački tekstilac, koji inače ove godine obilježava i 30. obljetnicu postojanja, u investicijskom je zamahu, ima narudžbi i povećane potrebe za novim proizvodnim kapacitetima. I u vrijeme pandemije, koja je tekstilnu industriju posebno pogodila, Hemco je stabilno poslovao, u 2020. je imao značajna ulaganja u nove tehnologije, pogon i skladište, vrijedna oko sedam milijuna kuna. I prošle godine, kao i ove, nastavio je rast i nove investicije u modernizaciju proizvodnje. Hemco ne skriva ambicije jače iskoračiti na europska tržišta, a jedan od većih poslova koji je uspio dobiti je izrada specijalne zaštitne odjeće za mađarski Mol, za njihove zaposlenike na benzinskim postajama i rafinerijama u više zemalja. Prihodi Đakovčana su inače na razini od oko 65 milijuna kuna, a broj zaposlenih oko 180.

Čeka se rasplet

Prema informacijama iz CERP-a, Hemco će preuzete proizvodne prostore Orljave obnoviti, budući da su tijekom prošle godine u dva navrata bili jako oštećeni zbog oluje i velikih kiša, prvenstveno krovovi, te je u listopadu, zbog upitne sigurnosti radnika stečajni upravitelj Krešimir Tomac odlučio potpuno prekinuti proizvodnju. Za sanaciju krovova zgrade i instalacija novca nije bilo, pa je u potrazi za zakupcem predviđeno bilo da se od zakupnine odbije uloženi iznos u adaptaciju krova.

40 radnica

Orljave trebao bi u prvoj fazi zaposliti Hemco

Iz dokumentacije koju je objavio stečajni upravitelj, interesenata za Orljavine pogone bilo je nekoliko, čak iz Slovenije i Kine, no jedini s kojim se ozbiljno ušlo u pregovore pokazao se Hemco. Koliko se iz dostupnih izvora može čuti, iako je zakup ugovoren na određeno razdoblje, odnosno do završetka prodaje nekretnina, Hemco ima sklonost dugotrajnijem razvoju poslovanja u Orljavi, među ostalim i zbog činjenice da srednjoškolski sustav u Požegi ima i tekstilni smjer iz kojega godišnje izlazi obrazovanih 30-ak radnika za ovo zanimanje. Ključno je pitanje, naravno, kako će završiti dražbe za nekretnine i hoće li biti konkurencije, a u pravilu u stečajnim postupcima prodaje dogode u zadnjim pokušajima i najniže početne cijene. Inače, osim Hemca, dio nekretnina u zakupu, također do prodaje, imaju još dva korisnika, tvrtke L Projekt i Metal pres, ali riječ je o skladišnim prostorima. Najosjetljivija stavka u stečaju, radnička potraživanja zbog kojih je organizirano i niz prosvjeda, u cijelosti su podmirena. Za plaće i otpremnine ukupno je isplaćeno oko 5 milijuna kuna, a koliko je vidljivo iz stečajne dokumentacije, neriješen je ostao samo slučaj dugogodišnje članice uprave Mirjane Čavar, koja potražuje oko 850 tisuća kuna, no stečajni upravitelj je dug osporio, te ona sada vodi pravni spor pred Općinskim sudom u Požegi.

Komentirajte prvi

New Report

Close