Svijet novca
Pojednostavljeno poslovanje

Grade nosače raketa i europske mostove, a administraciju optimiziraju eRačunom i fintech uslugama

S obzirom na to da Zagreb-Montaža Grupa posluje na tržištu cijele EU, administrativno i računovodstveno poslovanje digitalizirali su kroz eRačun.

PD VL native tim
30. svibanj 2024. u 22:00
Zagreb-Montaža ima iskustvo u realizaciji najkompleksnijih projekata poput čelične konstrukcije krova i ostakljene fasade zgrade u Zračnoj luci Franjo Tuđman/HP11/9

Sljedeći put kada u zagrebačkoj zračnoj luci budete čekali svoj let, obratite pažnju na čeličnu konstrukciju krova i ostakljene fasade zgrade koja je u posljednjih sedam godina, otkako je otvoren novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman, postala prepoznatljiv simbol Zagreba i Hrvatske.

Malo je poznato, ili se nedovoljno puta naglasilo, da je projekt izradila i izvela Zagreb-Montaža Grupa, koju danas čini nekoliko kompanija s više od 900 zaposlenika i godišnjim prihodom većim od 70 milijuna eura. Unatoč tome što nije medijski sveprisutna, Zagreb-Montaža jedna je od najvećih domaćih graditeljskih kompanija s višedesetljetnim iskustvom u realizaciji najkompleksnijih projekata iz područja građevinarstva i industrije.

“Tijekom više od 30 godina pozicionirali smo se kao kompanija koja provodi najsloženije projekte mostogradnje, izgradnje cjevovoda te industrijskih postrojenja u različitim industrijama za proizvodnju energije. Iza nas je više stotina projekata, u više desetaka zemalja, što potvrđuje da se ulaganje u zaposlenike i usluga temeljena na stručnosti, znanju, vještini i iskustvu, uvijek isplate”, ističe Boris Ceronja, direktor sektora komercijale u Zagreb-Montaži.

Kako u pravilu jedan digitalizirani proces stvara preduvjet za sljedeći, elektronički račun je u poslovanje ZM Grupe donio i fintech inovaciju merBanking.

Kompleksni projekti

Izgradnja čeličnih konstrukcija mosta preko Drave kod Petrijevaca, termoelektrane Šoštanj (Slovenija), spalionica otpada u Edinburghu (Škotska) i Zuchwillu (Švicarska), podmorskog prelaza naftovoda kopno-otok Krk ili mobilnog nosača raketa Ariana 6 (Francuska Gvajana), samo su neki od projekata u koje su ugrađeni i znanje i proizvodi Zagreb-Montaže.

To potvrđuje da je riječ o kompaniji koja je proteklih godina izrasla u važnog igrača na tržištu, sposobnog ugovarati i izvoditi najkompleksnije projekte u građevinarstvu i industriji pa makar ta industrija bila svemirska.

“U 2021. smo završili projekt montaže čelične konstrukcije pokretnog nosača raketa Kozmodroma Ariana 6 u Francuskoj Gvajani. Riječ je bila o iznimno kompleksnom projektu koji je započeo 2017. godine kada su naši prvi radnici stigli u svemirski centar Kourou”, prisjeća se Domagoj Božić, direktor njemačke podružnice Zagreb-Montaže. Prvi zadatak hrvatske kompanije bio je izraditi ogromni hangar, nakon čega je uslijedio i mobilni vertikalni lansirni stol na tračnicama za koji je trebalo iskopati tunele, odnosno difuzore dubine 25 metara.

Europska svemirska agencija tako je dobila lansirni kompleks za najveću europsku raketu-nosač Ariane 6, a zaposlenici Zagreb-Montaže potvrdu u svijetu da su pouzdan partner za najkompleksnije projekte. Uslijedila je, potom, montaža čeličnih konstrukcija, opreme i kanala za spalionicu otpada u Švicarskoj i drugi brojni projekti u Hrvatskoj i inozemstvu.

“S obzirom na složenost projekata koje vodimo kroz naše tvrtke, ZM Grupa predano radi na usavršavanju stručnih radnika, od inženjera do zavarivača, bravara i montera koji će i nadalje raditi na rastu ZM Grupe i naših partnera u budućnosti”, naglašava Vlado Dražić, direktor sektora ljudskih resursa u Zagreb-Montaži.

Među zahtjevnijim projektima Zagreb-Montaže posljednjih godina bila je izgradnja čeličnih konstrukcija mosta preko Drave kod Petrijevaca/PD

Digitalizacija poslovanja

S obzirom na to da grupacija posluje na tržištu cijele EU, kao i da nerijetko izvodi poslove za javne i sektorske naručitelje, administrativno i računovodstveno poslovanje digitalizirali su kroz eRačun.

“Račun je najraširenija knjigovodstvena isprava tako da svaki pokušaj optimizacije poslovanja, bilo da govorimo o uštedama na potrošnom materijalu ili manualnom radu, započinje digitalnom razmjenom dokumenata. U tom smislu nam je eRačun donio veliko rasterećenje kada govorimo o obradi podataka i pohrani dokumentacije”, napominje Zorana Vidić, direktorica sektora financija i računovodstva u Zagreb-Montaži.

Kako u pravilu jedan digitalizirani proces stvara preduvjet za sljedeći, elektronički račun je u poslovanje ZM Grupe donio i fintech inovaciju merBanking. Riječ je o usluzi koja je logičan dodatak na postojeće usluge izdavanja i zaprimanja eRačuna koje objedinjuje u jedinstveni vrijednosni lanac kada govorimo o automatizaciji poslovanja.

Pod brendom merBanking na tržište su zapravo izašle dvije usluge – iniciranje plaćanja i informiranja o računu koje su temeljne platne usluge proizašle iz revidirane Direktive o platnim uslugama Europske unije. Prva ih je tržištu ponudila tvrtka Elektronički računi, a danas su sastavni dio gotovo svih najkorištenijih računovodstvenih softvera i programskih rješenja u Hrvatskoj.

Jedan od projekata kojim se ponose u Zagreb-Montaži je i spalionica otpada u Edinburghu/PD

Fintech inovacije

Praksa korisnika ovih usluga, posebice usluge informiranja o računu pokazala je da fintech rješenje implementirano u računovodstveni program značajno pojednostavljuje procese u financijskom praćenju i upravljanju. Naime, već na primjeru knjiženja izvoda vidljive su značajne uštede u vremenu i ljudskom radu jer korisnik usluge više nije “prisiljen” čekati dnevne izvatke o prometu po računima kako bi ažurirao poslovne knjige.

Odgađanje pristupa informacijama, što je knjiženje podataka s jučerašnjih izvoda, često je rezultiralo zastojima i manjkom ažurnosti u financijskim izvještajima. No, usluga informiranja o promjenama po bankovnim računima, promijenila je takvu zastarjelu praksu. S uslugom merBanking, informacije o uplatama i promjenama na računu dolaze automatski, izravno u računovodstveni ili poslovni program korisnika.

“Za velike tvrtke, kao što su kompanije unutar ZM Grupe, ova usluga znači oslobađanje resursa i smanjenje administrativnog tereta”, zaključili su iz tvrtke Elektronički računi.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close