FOTO / VIDEO: Končar među prvima u Europi ima baterijski vlak!

Autor: Ana Roksandić , 24. rujan 2024. u 11:26

Končarevi baterijski vlakovi također mogu pomoći u smanjenju troškova održavanja i operativnih troškova željezničkih vozila.

Končar je u Berlinu na najvećem svjetskom sajmu transportne industrije InnoTrans predstavio dva svoja vlaka – baterijski i mjerni. Hrvatska grupacija u sklopu vanjskog izložbenog prostora predstavila je svoj najnoviji baterijski motorni vlak (BMV), a u sklopu kojeg je odmah nakon svečanog otvaranja sajma, održala i posebnu prezentaciju za stručnu javnost. Baterijski motorni vlakovi (BMV) koristit će se za prijevoz putnika na neelektrificiranoj mreži željezničkih pruga. Riječ je o jednom od prvih baterijskih vlakova u Europi.

Video: Ana Roksandić / PD

Za pogon se koriste ugrađene pogonske baterije koje se pune isključivo pomoću stabilnih energetskih priključaka za punjenje pogonskih baterija. Ukupan kapacitet putnika u baterijskim vlakovima je 216.

Ovakvi su vlakovi ekološki prihvatljiviji, a istovremeno su tiši i učinkovitiji u vožnji. Mogu se koristiti na različitim prugama, a njihova autonomija ovisi o kapacitetu baterije i brzini kretanja. Sukladno sveopćem zelenom trendu u sektoru transporta, Končarevi baterijski vlakovi također mogu pomoći u smanjenju troškova održavanja i operativnih troškova željezničkih vozila.

Komentirajte prvi

New Report

Close