FOTO/VIDEO: Stigao prvi od 15 novih Airbuseva Croatia Airlinesa

Autor: Ana Roksandić , 30. srpanj 2024. u 10:19
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Zrakoplov je dobio ime Zagreb.

Croatia Airlines provodi jedan od najvećih i najsnažnijih projekata od svog osnutka, to je nabavka 15 novih Airbuseva. Od toga je 13 Airbuseva 220-300, a dva su Airbus 220-100.  Ovih 13 će biti sa 149 sjedala, druga dva sa 127 sjedala, kazao je ministar Oleg Butković dok je najavljivao dolazak prvog novog Airbusa nacionalnog prijevoznika.  Zrakoplov je dobio ime Zagreb.

Video: Ana Roksandić / PD

Danas je slijetanjem modela A220 i službeno započela cjelokupna obnova flote hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika zrakoplovima nove generacije. Na zagrebačku zračnu luku u 10 sati iz Airbusove tvornice u Kanadi doletio je model zrakoplova A220, a u Croatia Airlinesu su ga dočekali uz brojne goste i prigodnu ceremoniju. Govore su odrẓ̌ali premijer Andrej Plenković, resorni ministar Oleg Butković i predsjednik uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić.

“Ovo je dan će ostati zauvijek zapisan u hrvatskoj povijesti i naṣ̌im srcima. Zahvaljujući izvrsnoj floti sada moẓ̌emo uspjeṣ̌no ṣ̌iriti krila i na nove destinacije”, rekao je Bajić.

A220 je suvremeni avion koji je i do 50 posto manje bučan te troši čak 25 posto manje goriva, a putnicima nudi daleko veći komfor nego stariji modeli.

Prvi let bit će idući utorak na relaciji Zagreb – Split, a u srijedu će letjeti za Frankfurt. U tome postoji posebna simbolika jer je 1992. prvi međunarodni let Croatie Airlines također bio za Frankfurt. Prvi novi zrakoplov imat će registarsku oznaku 9A-CAE i zvat će se “Zagreb“. Dolazak prvog novog aviona početak je dugo najavljivane zamjene, modernizacije, a ujedno i unifikacije flote domaćeg prijevoznika kojemu će u sljedeće tri godine biti isporučeno ukupno 15 novih zrakoplova koji će umiroviti Airbusove modele 319 i 320, stare u prosjeku više od 20 godina.

Novi avioni imat će 148 i 127 sjedala u konfiguraciji 2+3.

Cijena cijelog projekta nije javno objavljena, no iz nacionalnog avioprijevoznika ranije su kazali da je kataloška cijena jednog takvog zrakoplova četrdesetak milijuna dolara, no svih 15 “komada” Croatia je uzela u operativni leasing na 12 godina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close