Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je s MPU-om ugovor vrijedan više od 14 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 18. srpanj 2021. u 10:12
Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikola Tesla/BORNA FILIĆ/PIXSELL

Cilj je uspostava sustava za upravljanje podacima putem elektroničkih usluga između MPU-a i DGU-a.

Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je s Ministarstvom pravosuđa i uprave (MPU) ugovor vrijedan više od 14 milijuna kuna, a s Državnom geodetskom upravom (DGU) ugovor u vrijednosti 612.000 kuna, izvijestili su jučer iz Ericssona.

Ugovor potpisan s MPU-om odnosi se na usluge dizajna, razvoja i implementacije sustava u okviru projekta “Upravljanje zemljišnim podacima”. Projekt je sufinanciran iz EU, a cilj mu je uspostava sustava za upravljanje zemljišnim podacima putem elektroničkih usluga između MPU-a i DGU-a kao pružatelja podataka (tj. servisa) prema drugim tijelima državne uprave i ostalim definiranim korisnicima.

Kako ističu iz Ericssona NT, uspostava interoperabilnog sustava za upravljanje zemljišnim podacima u sklopu Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) osnovna je pretpostavka za ubrzanje ekonomske aktivnosti u gospodarstvu.

Ugovor potpisan s DGU-om odnosi se na nadogradnju ZIS-a novim funkcionalnostima u okviru zajma Svjetske banke za projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije.

14

milijuna kuna vrijedan ugovor s Ministarstvom pravosuđa i uprave, 612.000 kn s Geodetskom upravom

Jedna nadogradnja odnosi se na nove svrhe elaborata i potvrde te će se geodetskim izvoditeljima omogućiti izrada i predaja geodetskih elaborata za različite svrhe kada su ti elaborati izrađeni bez mjerenja. Druga nadogradnja odnosi se na podzemne zgrade, a u okviru te nadogradnje će se podržati evidencija podzemnih zgrada u ZIS-u.

Naime, takve zgrade imaju svoje osobitosti koje nisu danas podržane, poput ograničenja prikaza podzemnih zgrada koje se prostiru ispod više čestica, nemogućnosti pravilnog iskazivanja površine zgrada, nemogućnosti primjene odgovarajućih kontrola i sl.

Kako pojašnjavaju iz zagrebačke tehnološke kompanije, suradnja Ericssona Nikole Tesle s DGU i MPU na ZIS-u traje od 2007.

Privatni dio ZIS-a koristi više od 2000 djelatnika DGU i MPU u svakodnevnom radu, dok javnom dijelu ZIS-a pristupaju građani i određene grupe ključnih korisnika – ovlašteni geodetski izvoditelji, odvjetnici, javni bilježnici itd..

ZIS je sustav u kojem je integrirana alfanumerika i grafika i predstavlja jedinstveno rješenje u Hrvatskoj gdje su informacijskim sustavom povezane dvije institucije na razini podataka i poslovnih procesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close