Dio radnika zatražio stečaj Staklenika

Autor: Ivica Profaca,VLM , 06. rujan 2012. u 12:10

U dugovima do grla Kaštelanska tvrtka radnicima duguje 5,6 mil. kuna, a Porezna uprava potražuje svih 46 mil. kuna

Nekoliko dana nakon što su radnici Kaštelanskih staklenika dobili tri zaostale plaće za siječanj, veljaču i ožujak, njih dvadesetak je odlučilo splitskom Trgovačkom sudu predložiti pokretanje stečaja nad tvrtkom u golemim dugovima. Kako se može doznati od odvjetnika koje su angažirali radnici, prijedlog će biti podnesen već ovog tjedna uza svu prateću dokumentaciju, a najviše u roku od tri mjeseca sud će odlučiti prihvaća li prijedlog.

Dug stiže na naplatu
Ovim potezom ta se grupa radnika izdvojila od kolega, jer Kaštelanski staklenici imaju 130 zaposlenih kojima ukupno na ime plaća i drugih materijalnih prava duguju 5,6 milijuna kuna. Radnici su već tužili Staklenike i dobili pravomoćnu presudu u svoju korist, ali uz dogovor o odgodi potraživanja koje su upisali kao zabilježbu na zemljište tvrtke. Predsjednik Uprave Staklenika Jadran Penga, koji na nedavnoj Skupštini tvrtke nije dobio razrješnicu za poslovanje u 2011., nije bio dostupan za komentar, ali je iz dosadašnjih poslovnih pokazatelja jasno da će Staklenici teško izbjeći stečaj. Naime, uskoro istječe dvomjesečna odgoda naplate potraživanja Porezne uprave od 46 milijuna kuna. Samo zahvaljujući toj odgodi stečaj je izbjegnut sredinom srpnja. Još se čeka i objava programa restrukturiranja koji Penga najavljuje već nekoliko mjeseci, a čiji je glavni dio prebijanje dugova državi odricanjem od dijela zemljišta. Proizvodnja stoji premda je osiguran novac za sadnju salate. Pogoni se još nisu oporavili ni od propadanja tona voća i povrća neubranog zbog lipanjskoga jednomjesečnog štrajka, a šteta je procijenjena na četiri milijuna kuna. Taj je gubitak trebao biti pokriven prodajom planiranih 400 tona salate.

Odricanje od nekretnina
Kratkoročni dugovi prešli su 80 milijuna kuna, u što se ubrajaju i obveze na ime doprinosa i poreza. Dugoročne obveze su 30. lipnja iznosile 29,7 milijuna kuna, najvećim dijelom je riječ o odgođenim otplatama kredita. Prije sada isplaćenih plaća radnici su posljednji put novac vidjeli u ožujku kad su uz pomoć AUDIO-a isplaćene plaće za tri mjeseca 2011.Dosad nerealizirani dogovor s Poreznom upravom o zamjeni zemljišta u blizini splitskog aerodroma za dugove nije jedini koji bi u programu restrukturiranja trebao uključivati odricanje od nekretnina. Na isti način Staklenici bi trebali gradu Splitu predati teren oko gradskoga groblja Lovrinac zbog duga gradskoj komunalnoj tvrtki Vodovod i kanalizacija. Zbog zemljišta i nagađanja što bi se s njim trebalo dogoditi bilo je i neobičnih skokova vrijednosti dionica Staklenika na Zagrebačkoj burzi, posebno kad je novim kaštelanskim GUP-om bilo predviđeno da će se nešto više od 200.000 kvadrata u Resniku dijelom prenamijeniti u “infrastrukturni sadržaj u funkciji zračnog prometa”, a ostatak bi postao turističko zemljište.

Goleme dubioze

Gubici padaju, dobit još više
U prvih šest mjeseci Kaštelanski staklenici su zabilježili gubitak od 10,07 milijuna kuna. To je za 2,8 milijuna manje nego u prvom polugodištu 2011., ali je prihod pao puno više, sa 7,4 na 2,9 milijuna kuna. Dug od 46 milijuna Poreznoj upravi nadoknadio bi se preuzimanjem 80.000 kvadrata zemljišta premda je država apsolutni vlasnik tvrtke.

Komentari (2)
Pogledajte sve

vidite kako je dobro za firmu da se strajka i ne proizvodi-manji su prihodi ali i rashodi pa je manji i gubitak![emo_plazi]
zato,najbolje je zatvorit proizvodnju i firmu dok se ne nadje investitor-tako nece ponovo rasti dugovi za place i doprinose..
iako mogli bi isplatit neki đeparac radnicima-to bi stvorilo manje gubitke nego sad
ovo nije ironija,nego nazalost ekonomska istina[emo_vrtimise]
valjda nannesposobnija uprava u svemiru[emo_naivan]

Konačno netko pametan. Bolje sad dok još ima imovine višestruko veće od dugova. Ako bi se čekalo država bi sa svojih 14% kamate sve pojela. Ili natječaj ili stečaj ali odmah.

New Report

Close