Croatia osiguranje Adrisu, a HPB Erste banci?

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2013. u 14:12
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Austrijska Erste banka i mađarska OTP banka ulaze u drugi krug za kupnju Hrvatske poštanske banke, dok će duhanska kompanija Adris i osiguravajući div iz Poljske PZU (Powszechny Zaklad Ubezpieczen) naći u drugom krugu za privatizaciju Croatia osiguranja, objavio je tjednik Globus.

Austrijska Erste banka i mađarska OTP banka ulaze u drugi krug za kupnju Hrvatske poštanske banke, dok će se duhanska kompanija Adris i osiguravajući div iz Poljske PZU (Powszechny Zaklad Ubezpieczen) naći u drugom krugu za privatizaciju Croatia osiguranja, objavio je tjednik Globus. 

Tjednik piše kako doznaje da bi na ovotjednoj i sljedećoj sjednici Vlade trebale biti predstavljene ponude tih kompanija nakon čega bi Vlada pozvala sve četiri tvrtke da daju svoje konačne ponude. 

Podsjetimo, Vlada prodaje cijeli portfelj u HPB-u (99,13 posto), a što s etiče CO-a, u kojem država ima udio od 80,23 posto, Vlada prodaje manje od 50 posto kompanije. Nakon toga bi odabrani kupac trebao hrvatsku osiguravajuću tvrtku dokapitalizirati, tako da državni udio naposljetku bude 25 posto plus jedna dionica ili najviše 30 posto.

Globus piše i sljedeće: 'Ako Erste kupi HPB, austrijska banka bi povećala tržišni udio na 18,81 posto. To bi bilo i više nego dovoljno da pretekne talijanski PBZ koji ima udio od 16,50 posto'.

Komentirajte prvi

New Report

Close