Croatia Airlines dobiva najmoderniji avion. Evo što će sve nuditi putnicima

Autor: Poslovni.hr , 13. lipanj 2024. u 07:48
Foto: Luka Batelic/PIXSELL/Ilustracija

Prvi let bit će u Frankfurt, zrakoplov će biti tiši i štedljiviji, a putnicima će nuditi Wi-Fi, više prostora za prtljagu i utičnice za punjenje

Let na deset tisuća metara iznad tla, ali uz osjećaj kao da ste u dnevnom boravku? Takvo bi iskustvo već od sljedećeg mjeseca trebali imati putnici hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa (CA) jer u flotu iz Airbusove tvornice u Kanadi dolijeće najnoviji model A220. Riječ je o suvremenom avionu koji je i do 50 posto manje bučan te troši čak 25 posto manje goriva, a putnicima nudi daleko veći komfor nego stariji modeli.

Zrakoplov je, potvrđeno je za Večernji list iz kompanije, trenutačno u finalnoj fazi proizvodnje. Isporuka se očekuje u srpnju, a početak komercijalne upotrebe neposredno nakon toga, odnosno odmah nakon što se srede sve potrebne procedure. Prvi komercijalni let obavit će za Frankfurt. Prvi novi zrakoplov imat će registarsku oznaku 9A-CAE i zvat će se “Zagreb“.

Riječ je o modelu A220-300 kapaciteta 148 sjedala, a koji najčešće dolazi u konfiguraciji 2+3 sjedala po redu s prolazom u sredini. Spomenuti tip aviona čini većinu narudžbe, a Croatiji će biti isporučen i nešto manji A220-100, koji ima 127 sjedala. Na sve će avione, u suradnji s tvrtkom Panasonic Avionics, biti postavljena najnovija antena Ku-band, koja će putnicima omogućiti pristup brzom bežičnom internetu (Wi-Fi) kako bi tijekom leta mogli surfati, dopisivati se ili gledati filmove. Svako sjedalo imat će držače za mobitele i tablete te utičnice USB-A i USB-C za punjenje.

Dolazak prvog novog aviona početak je dugo najavljivane zamjene, modernizacije, a ujedno i unifikacije flote domaćeg prijevoznika kojemu će u sljedeće tri godine biti isporučeno ukupno 15 novih zrakoplova koji će umiroviti Airbusove modele 319 i 320, stare u prosjeku više od 20 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close