Česmu možda u vlasništvu zadrže Hrvatske šume

Autor: Božica Babić , 15. kolovoz 2013. u 22:00
Ministar Tihomir Jakovina/Robert Anić/PIXSELL

Dok radnici najavljuju prosvjed i krive Jakovinu, u ponedjeljak nova runda razgovora s kupcima.

Ne može netko preuzeti imovinu, a radnike ostaviti na vjetrometini, bez posla i plaće već treći mjesec. Upravo stoga tražimo razgovor s ministrom Tihomirom Jakovinom, odgovornim i za Hrvatske šume, a pred sjedištem te tvrtke u ponedjeljak namjeravamo održati prosvjed," kaže Šimo Orešković, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV).

Orešković je nezadovoljan što predsjednik Uprave HŠ-a Ivan Pavelić za bjelovarsku Česmu, dobivenu u predstečajnoj nagodbi za pokriće potraživanja od Spačve, nije u oglašenom roku (7. kolovoza) izabrao zakupca već je ponudu pristiglu od talijanske grupacije Florian koja u Hrvatskoj već ima tri kompanije, bez obrazloženja ocijenio neprihvatljivom. U agoniji Česme je 129 radnika dok je za 45 zaposlenih na određeno ugovor istekao prije mjesec dana, kaže te iznosi da je Florian grupa, uz zahtjev da im se osigura sirovina, namjeravala odmah zaposliti 100 radnika, naknadno još 100 te investirati četiri milijuna eura i potpisati zakup na 15 godina. Što u toj ponudi Šumama nije bilo dobro pa su je odbacili Orešković ne zna, odgovor traži od Jakovine kako bi, ističe, zaštitio prava radnika kojima je neizvjesna i plaća za kolovoz.

Prema informacijama koje Orešković ima Uprava Šuma u ponedjeljak će održati novu rundu razgovora s predstavnicima Floriana i još jedne tvrtke koja iskazuje interes za Česmu, no ne zna o kome se radi.Na naš izravan upit je li izabran zakupac Česme iz HŠ-a odgovaraju da su "svjesni teške situacije i čine sve što je moguće u zakonskim okvirima kako bi se što prije nastavila proizvodnja u pogonima. Nažalost, pristigla ponuda nije bila prihvatljiva. Kako se ne bi gubilo vrijeme u interesu radnika Česme Uprava Hrvatskih šuma odlučila se za još jedan korak, a to je razgovor s potencijalnim kandidatima, koji bi trebao biti obavljen do kraja mjeseca", stoji u odgovoru Šuma.

Međutim, kuloari bruje da u Upravi HŠ-a navodno razmišljaju zadržati Česmu u svom portfelju i pokrenuti proizvodnju, s obzirom da je ta tvrtka zapravo prije pedesetak godina i stasala pod skutima preteče Šuma, šumskog gospodarstva "Mojca Birta." Zbog te inicijative navodno je pomoćnik ministra Jakovine za šumarstvo Goran Rubin nedavno dao ostavku jer, bit će direktor Česme. 

Komentirajte prvi

New Report

Close