CERP od HANDA-e preuzeo dionice Janafa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. veljača 2014. u 16:49
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) otkupio je od Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) 26,28 posto dionica Janafa, izvijestili su iz Janafa.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) otkupio je od Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) 26,28 posto dionica Janafa, izvijestili su iz Janafa.

Ugovor o kupoprodaji 264.812 redovnih dionica, koje čine 26,28 posto temeljnog kapitala Janafa, CERP i HANDA potpisali su 30. prosinca prošle godine, a promjena u vlasničkoj strukturi Janafa provedena je u registru Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) 28. siječnja ove godine, stoji u obavijesti Janafa.

Odluku o kupoprodaji dionica Janafa Vlada je donijela 24. prosinca 2013. Prema toj odluci, CERP je dionice Janafa od HANDE otkupio po zadnjoj prosječnoj dnevnoj cijeni na uređenom tržištu, objavljenoj na web stranicama Zagrebačke burze na dan donošenja odluke.

U tu je svrhu Vlada CERP-u odobrila da se kreditno zaduži u iznosu od 606.419.480 kuna, uz obvezu CERP-a da otplati kredit do njegove konačne otplate i u slučaju promjene vlasničkih odnosa korisnika kredita.

U obrazloženju te Vladine odluke se navodi kako će prijenos dionica izvršiti neposrednom pogodbom, s obzirom na to da je HANDA javna ustanova kojoj je osnivač Republika Hrvatska i temeljem čega osnivačka prava ostvaruje Vlada RH, a CERP pravna osoba s javnim ovlastima kojoj je osnivač Vlada RH.

Prema posljednjim podacima iz registra SKDD-a, s jučerašnjim datumom, najveći dio dionica Janafa, 37,26 posto, u posjedu je Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, dok je CERP sa svojih 26,28 posto dionica na drugom mjestu, ispred Ine, u čijem je vlasništvu 11,8 posto dionica Janafa.

Komentirajte prvi

New Report

Close