Banke rade novi plan restrukturiranja Dalekovoda

Autor: Suzana Varošanec , 26. veljača 2013. u 22:01
Dalekovod se okreće budućnosti/PXL

I povjerenik će pomoći vjerovnicima.

Plan restrukturiranja Dalekovoda dostavljen prilikom otvaranja predstečajnog postupka 20. prosinca 2012. nije usvojen zbog promijenjenih okolnosti, pa su vjerovnici predložili napraviti novi plan, izvijestila je Uprava Dalekovoda preko Zagrebačke burze.

U obavijesti o ročištu održanom u utorak iz Dalekovoda navode da je nagodbeno vijeće dalo rok od 15 dana za dostavu novog plana.Povjerenik Mladen Janiška kazao je da je oko 90 posto vjerovnika glasovalo protiv postojećeg plana, a među njima i ključni, najveći vjerovnici – Zagrebačka banka, UniCredit, Privredna banka, ali i većina Dalekovodovih tvrtki-kćerki. "Nekoliko vjerovnika na čelu sa Zagrebačkom bankom predložilo je vijeću da se izradi novi plan koji će pripremiti vjerovnici, odnosno banke. Taj je prijedlog na ročištu podržan od strane oko 72 posto glasova utvrđenih tražbina", kaže Janiška. Banke će novi plan pripremiti, kako doznajemo, u suradnji s dužnikom. Nakon što ga dogovore zakazat će se novo ročište. Za prihvaćanje novog plana zakon traži natpolovičnu većinu, podsjeća povjerenik i najavljuje da će se i on osobno angažirati na novom planu. 

"Vrijeme je da se uključim u izradu novog plana. Cilj je da postupak što prije završi nagodbom s vjerovnicima, te da tvrtka počne samostalno raditi na planu namirenja starih dugova", kaže on. Prema njegovim riječima, došlo je do prijelomne točke Dalekovodovog postupka pred Finom. Dosad se radilo na  utvrđivanju ukupnog duga, a sad se radi o "budućnosti i ozdravljenju tvrtke". Iako to znači da će s konačnim dugom trebati usuglasiti novi plan namirenja za vjerovnike čije su tražbine utvrđene u iznosu od 3,15 milijardi kuna, kaže da se problemi ne očekuju. Ako vjerovnici predlože plan, očekuje se da će ga i podržati, kaže povjerenik, te poručuje: "Dalekovodu je prvome otvoren predstečajni postupak, najdalje je došao i ima realne šanse da uspije!".

Komentirajte prvi

New Report

Close