AD Plastik završava lakirnicu koja mu je donijela i 8 mil. eura porezne olakšice

Autor: Suzana Varošanec , 03. prosinac 2013. u 22:00
Na Jankomiru će proizvoditi instrument ploče i branike za Renault/Jurica Galoić/PIXSELL

U 2014. će zaposliti 100 novih radnika u Hrvatskoj. Lakirnici na Jankomiru neće biti potrebni, zapošljavat će manje radnika od stare.

AD Plastik završio je prvu fazu svoje nove hrvatske investicije vrijedne 20 milijuna eura.

U novoj građevini na zagrebačkom Jankomiru uskoro će proraditi najsuvremenije opremljena, robotizirana i automatizirana lakirnica. Danas će tamo vodstvo AD Plastika biti domaćin okupljanja na kojem će biti i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. To ne čudi s obzirom na to da je riječ o investiciji za koju su u konkurenciji bile tri zemlje, a presudio je novi zakon iz resora gospodarstva. Naime, uz Hrvatsku, odluka se lomila između Slovenije i Srbije. Na kraju je solinska tvrtka odlučila ulagati kod kuće, a presudio je Čačićev Zakon o poticanju ulaganja.

Taj je zakon donesen potkraj 2011. s ciljem privlačenja ulaganja u proizvodnju. Zahvaljujući njemu, pak, instrument-ploče i branici, ispregovarani s Renaultom za projekt Edison, proizvodit se u Jankomiru, dok će u Renaultovoj tvornici u Sloveniji proizvoditi novi Twingo i Smart. Josip Boban, predsjednik NO-a AD Plastika, potvrdio nam je da projekt kreće u proljeće 2014. te da će se u Novom Mestu godišnje proizvoditi 185 tisuća automobila, a u Zagrebu   naručeni dijelovi. Investicija je zapravo reklama za spomenuti zakon jer, kaže Boban, on ima više dobrih strana. Ponajprije je stimulativan "jer onoga tko investira u proizvodnju u Hrvatskoj oslobađa poreza na dobit do 40 posto vrijednosti investicije".

Konkretno, Solinjani će imati osam milijuna eura porezne olakšice, a morat će je iskoristiti u sljedećih deset godina. "Zakon je dobar za ulagače i tvrtke koje posluju pozitivno jer se konačno njih zakonski stimulira. Prijašnja je praksa bila suprotna, pa su se poticaji davali onima za koje na tržištu nema spasa. To je bio dodatni udarac za konkurentnost pozitivnih tvrtki", kaže Bobać najavljujući i da će AD Plastik u 2014. zaposliti 100 novih radnika u Hrvatskoj. Skok u broju zaposlenih veći je od 10 posto. Novi radnici, međutim, neće biti potrebni novoj lakirnici. Za razliku od stare, koju čeka rekonstrukcija zbog ekoloških dozvola, ona će zapošljavati znatno manje radnika i trošit će za 20-ak posto manje boja i lakova. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svaka cast AD Plastiku, ovakvih nam treba vise.

New Report

Close