Konferencija “Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi – Je li vrijeme jeftine hrane iza nas” održat će se 25. svibnja 2023. u Zagrebu, Hotel Sheraton Zagreb (Ulica kneza Borne 2)
Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski na zasjedanju Europskog parlamenta izjavio je da je Europska unija već iskoristila sve raspoložive mehanizme za spuštanje troškova proizvodnje i cijena hrane, odnosno napravila je sve što je bilo u njezinoj moći da poveća opskrbu hranom, što je odlučujući faktor za kontrolu cijena.
Ipak, poslao je i važnu poruku koju će podržati svaki farmer u Europskoj uniji – podizanje budžeta za Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP), ali tek u idućem financijskom razdoblju, odnosno od 2028. do 2034. godine.
Takva odluka izazvana je činjenicom da inflacija devalvira Zajedničku poljoprivrednu politiku, a prihodi poljoprivrede nisu podignuti na razinu koja bi kompenzirala inflaciju. Iako su EU poljoprivrednici sposobni nositi se sa svim tržišnim preprekama, posljednjih nekoliko godina ipak rade u izuzetno otežavajućim okolnostima, što se očituje na padu prihoda, sve češćim prosvjedima, ali i odustajanjem od poljoprivrede i pražnjenjem ruralnih prostora. Stoga bi poljoprivreda trebala dobiti više novca kako bi EU zadržala proizvodnju hrane (jer nove zelene politike stavljaju goleme zahtjeve koje će samo dodatno utjecati na pad europske proizvodnje) ili bi mogla postati tržište za jeftinu i lošiju hranu iz cijelog svijeta.
Od početka 2023. krenulo je i novo razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike, u kojem je EU osigurala fond u iznosu od 264 milijarde eura za podršku europskim poljoprivrednicima, dok će zajedno sa sufinanciranjem i dodatnim nacionalnim financiranjem ukupna javna proračunska sredstva za poljoprivrednike i ruralne zajednice u razdoblju od 2023. do 2027. dosegnuti iznos od 307 milijardi eura.
Svim strateškim planovima u idućem će se razdoblju nastojati održati dohodak poljoprivrednih gospodarstava i otpornost poljoprivrednog sektora. Ako žele primiti podršku, poljoprivrednici će morati primjenjivati strože osnovne standarde dobrih poljoprivrednih i ekoloških uvjeta. Očekuje se da će tim standardima biti obuhvaćeno gotovo 90 posto poljoprivrednog zemljišta EU. I to je razlog što ovih dana na ulice izlaze francuski farmeri, a prosvjede najavljuju i u drugim državama.
Pozdravno obraćanje
Uvodno izlaganje
Panel diskusija 1: Glad za profitom ili realni rast troškova: Tko najviše zarađuje na višim cijenama hrane
Moderator: Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika
Sudionici:
Stanko Barbarić, predsjednik HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede
Tomislav Đurić, član uprave, ENNA Fruit
Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača
Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam
Zvonimir Širjan, potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore
Dalibor Kezele, direktor sektora Poljoprivreda, Podravka d.d.
Pauza za kavu
Analiza tržišta hrane – što nas čeka u tri ključna sektora - žitarice, voće i povrće, meso
Prezentacija 1: Globalno tržište žitarica u 2023. godini
Prezentacija 2: Hoće li cijene voća i povrća biti veće ili manje i kako povećati proizvodnju
Panel diskusija 2: Ekološka vs. konvencionalna poljoprivreda
Moderator: Miroslav Kuskunović, novinar
Sudionici:
Zvjezdana Blažić, neovisna stručnjakinja za poljoprivredu
Jadranka Boban Pejić, CEO Biovega
prof.dr.sc. Ivo Grgić, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Romeo Jukić, pročelnik za poljoprivredu Osječko-baranjske županije
Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora
Igor Andrašević, Operativni direktor za ratarstvo, Belje plus