Vlasnici Studenca u završnici pripreme za Burzu, ulagači bi napokon u ponudi trebali dobiti svježu ‘robu’

Autor: Jadranka Dozan , 24. listopad 2024. u 09:20
Studenac posljednje dvije godine bilježi izniman rast - Dragan Baskarad, član Uprave i Michal Senczuk, predsjednik Uprave Studenca/M. Lukunić/PIXSELL

Nakon više od dvije godine konačno prilika za ulagače, u planu listanje na Zagrebačkoj i Varšavskoj.

Na Zagrebačkoj burzi već više od dvije godine nije zabilježeno novo uvrštenje. Posljednji izlasci na burzu bili su još u proljeće 2022. kad su se na taj iskorak odlučili Quattro logistika i Mon Perin.

Ali od značajnijih uvrštenja u smislu likvidnosti dionica posljednje je upriličeno prilikom javne ponude dionica Spana, koji je nedavno obilježio treću godišnjicu burzovnog listanja. U međuvremenu je svoje dionice s burze povuklo dvadesetak društava. Približno toliki je i broj onih koji su otprije listani, a slijedom dokapitalizacija su u burzovne kotacije uvrstili dodatna izdanja.

Ulagači na ZSE uskoro bi napokon u ponudi trebali dobiti i svježu “robu”. U investicijskim krugovima, naime, tvrdi se da su vlasnici Studenca u finalnoj fazi priprema za javnu ponudu dionica, a u planu im je dvojno listanje Studenac grupe – na Varšavskoj i Zagrebačkoj burzi.

Do objave kojom bi Enterprise Investors (EI) – poljska investicijska kompanija koja je putem jednog od svojih fondova 2018. preuzela trgovački lanac sa sjedištem u Omišu – potvrdio te informacije “sitno se broji”, tvrde. U EI-u, doduše, još ne žele komentirati cijeli proces.

“Načelno, kao stvar principa, ne komentiramo tržišne špekulacije u vezi s našim investicijskim strategijama”, odgovorili su na naš upit. Gotovo istim riječima nedavno su komentirali i prva medijska propitivanja o tijeku priprema IPO-a i burzovnog iskoraka.

Studenac je realizirao niz akvizicija manjih trgovačkih lanaca, što ga je u kombinaciji s organskim rastom svrstavalo među najbrže rastuće kompanije na domaćem maloprodajnom tržištu/Goran Kovačić/PIXSELL

Naznačeno u Rovinju
No, da su stvari blizu realizacije dalo se naslutiti i na jednom od panela prošlotjedne konferencije Zagrebačke burze i Udruženja mirovinskih fonodva (UMFO) o ulozi regionalnih burza, njihove suradnje i poželjnih regionalnih integracija. Tomasz Bardziłowski, CEO Varšavke burze, nagovijestio je skoro dvojno listanje jedne kompanije. Nije je imenovao, ali iza tih triječi financijaši su mahom prepoznali da je riječ o Studenac grupi.

Na istom tragu su i neslužbene informacije o tome da je već odrađeno predstavljanje kompanije i projekta velikim institucionalnim investitorima u Hrvatskoj. S tim u vezi doznajemo i da su za taj IPO u ulozi savjetnika već dosta dugo angažirani investicijski stručnjaci Erste grupacije.

Konačno, u cijelu priču uklapaju se i informacije iz Sudskog registra, prema kojima je prije tri mjeseca proveden upis promjene pravnog ustroja luksemburške tvrtke koja se navodi kao osnivač Studenca. Uz preregistriraciju u javno dioničko društvo (S.A.) ta je tvrtka promijenila i ime – iz Spatium CEE Holding S.A.R.L. u Studenac Group S.A.

Iz Enterprise Investorsa već su ranije ove godine potvrdili da razmatraju strateške opcije. To nije bilo neočekivano jer taj profil (financijskih) investitora u ulagačke projekte ulazi na određeni rok u kojemu nastoji podići vrijednost kompanije, obično između pet i sedam godina, katkad i koju godinu dulje. Za preispitivanje strateških opcija EI je angažirao JP Morgan.

U investicijskim krugovima reći će da je javna ponuda dionica i izlazak na burzu, prema svemu sudeći, bio “plan B”. Prvi izbor tzv. izlazne strategije bila je prodaja novom investitoru. U tom smislu spominjali su se i neki intreresenti: najprije se u tom kontekstu spominjao CVC Capital Partners (poput EI-a “private equity” grupacija), a potom i jedan igrač iz branše – poljski trgovački lanac Biedronka, čija prodajna mreža također uključuje tzv. proximity trgovine. No, očito je da se očekivanja prodavatelja i potencijalnih kupaca u pogledu cijene nisu poklopila.

Prvi izbor bila je – prodaja

Prvi izbor tzv. izlazne strategije bila je prodaja novom investitoru, a spominjali su se CVC Capital Partners i poljski lanac Biedronka.

Zabka nadmašila očekivanja
U međuvremenu se u Poljskoj dogodila inicijalna ponuda Zabke, vodećeg maloprodajnog lanca u Poljskoj, koja je vjerojatno bila i dodatni poticaj da se sa Studencem krene sličinim putem. Interes za dionicama Zabke u IPO-u nadmašio je očekivanja. Vrijednost IPO-a od oko 1,5 milijardi eura (što implicira vrednovanje kompanije na oko pet milijardi) četvrti je najveći “debi” na Varšavskoj burzi, a dionicama se na burzi počelo trgovati sredinom ovog mjeseca.

Enterprise Investors na sličan će način pokušati prodati dio današnjeg 100-postotnog vlasničkog udjela u Studencu. Na domaćoj burzi trenutno nije izlistana ni jedna kompanija iz tog sektora, a kakav će interes investitora na domaćem tržištu polučiti javna ponuda dionica, ostaje vidjeti. To će, kao i obično, najviše ovisiti o cijeni odnosno valuaciji u IPO-u.

Studenac je, inače, proteklih godina realizirao niz akvizicija manjih trgovačkih lanaca (najkrupniji zalogaj bilo je preuzimanje Lonia Trgovine), što ga je u kombinaciji s organskim rastom već godinama svrstavalo među najbrže rastuće kompanije na domaćem maloprodajnom tržištu. Prošlu godinu zaključio je s čak 60-postotnim rastom prihoda, na 660 milijuna eura. Dobar dio povećanja bio je rezultat pripajanja dviju ranije preuzetih tvrtki, Lonia trgovine i dubrovačkog lanca trgovina Pemo.

Sredinom ove godine broj trgovina (uglavnom manjih formata u okviru tzv. proximity koncepta) u mreži Studenca premašio je 1300 lokacija, a ove godine iskoračio je i u Sloveniju kupnom lanca Kea. Lani je Studenac ostrvario operativnu dobit EBITDA od oko 30 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close