Uskoro će preuzimanje poduzeća biti jednostavnije

Autor: Ana Blašković , 22. studeni 2013. u 10:24
Fižulićeva Magma poznati je slučaj (ne)preuzimanja/ Goran Kovačić/PIXSELL

Novi Zakon o preuzimanju dioničkih društava uvodi i elaborat za određivanje minimalne cijene nelikvidnih tvrtki.

Vlada je u Sabor poslala izmjene Zakona o preuzimanju dioničkih društava koje uvode jedinstveni kriterij za preuzimanje.

Tako će dioničar koji stekne 25 posto dionica biti u obvezi podnijeti ponudu za preuzimanje samo jednom, prilikom prelaska tog praga, što je praksa u većini članica Europske unije.Sada se dioničar koji stječe dionice može naći u obvezi podnošenja ponude za preuzimanje nekoliko puta, ako preskače prag od po 10 posto ili više od 75 posto premda je ranije već objavio ponudu i omogućio manjinskim dioničarima da prodaju dionice po fer cijeni.

 

25posto

iznosit će jedinstveni prag za podnošenje ponude za preuzimanje

U objašnjenju zakona navodi se kako nametanje takve obveze ne donosi nužno razmjernu zaštitu malih dioničara, dok s druge strane dodatno komplicira složenu primjenu tog propisa, što će se izbjeći uvođenjem jedinstvenog praga za preuzimanje. Novost je uvođenje kriterija za najnižu cijenu dionice slabo likvidnih tvrtki. Ako se dionicom trgovalo u manje od trećine trgovinskih dana ili ako je zbog strukture transakcije teško odrediti cijenu, uvodi se elaborat o procjeni fer vrijednosti.

Jedan od najpoznatijih slučajeva (ne)preuzimanja bio je slučaj Goranka Fižulića, koji je mjeseci i pol nakon IPO-a omaškom kupio 400 dionica Magme našavši se u obvezi podnošenja 650 milijuna kuna vrijedne ponude. Unatoč žalbama, Upravni sud potvrdio je odluku Hanfe. Tek u srpnju ove godine Ustavni sud ukinuo je kaznu onima koji ne podnesu ponudu – zabranu glasovanja na skupštini, iako to Magmi u predtečajnoj nagodbi danas ne znači puno. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bravo Liniću.
Bog te blagosovio.

Što je više kleveta i laži to nam je Linić sve draži.

Tko ima love ne mora postovat zakone

New Report

Close