Unatoč najgorem burzovnom tjednu, još nema mjesta panici

Autor: Tomislav Pili , 03. kolovoz 2014. u 21:59
Reuters

Europsko tržište pod većim je pritiskom, a njemački je DAX izgubio četiri posto.

Iako do sada nisu bile u fokusu investitora, geopolitičke tenzije u kombinaciji s bankrotom Argentine i opet oživljenim tenzijama u portugalskom bankovnom sustavu značajno su spustile najvažnije svjetske burzovne indekse.

Američki S&P 500 indeks u petak se zaustavio na 1925,15 bodova. Iako dnevni pad od 0,3 posto i nije osobito vrijedan spomena, na tjednoj razini S&P 500 je oslabio 2,7 posto što je najsnažniji tjedni pad od lipnja 2012. godine. Prošlotjedna rasprodaja ujedno je S&P-u priskrbila i prvi mjesečni pad od siječnja ove godine.

U odnosu na rekordnu razinu iz 24. srpnja od 1987,98 bodova, indeks je više od tri posto u minusu. Ipak, loš tjedan nije uspio izbrisati rast u dosadašnjem dijelu godine koji iznosi 4,2 posto. Valja naglasiti kako američko tržište ozbiljniju korekciju od barem 10 posto nije vidjelo od 2011. godine.

Kenny Polcari, direktor O’Neill Securitiesa, za CNBC tvrdi kako će investitori i u narednim danima svjedočiti padu cijene dionica. Prema njegovu mišljenju, prva značajnija prepreka daljnjem padu S&P-a 500 nalazi se na razini od 1910 bodova. Sljedeća razina potpore je na mnogo dubljih 1857 bodova, dodao je Polcari.

Glavna analitičarka sjevernoameričkih tržišta Suni Hartford ocjenjuje da se Wall Street ne nalazi na početku veće negativne korekcije. “Tržište je znalo da će se ovo dogoditi. To je reakcija na više kamatne stope. Konačno je došao taj trenutak kada očekujemo da će se stvari pomaknuti prema tome (višim kamatnim stopama, nap. a.). Ne vidim paniku ni u jednoj klasi imovine, pogotovo ne u dionicama. Čini mi se da je to više repozicioniranje”, istaknula je Hartford. Na europskom tržištu negativni je sentiment za nijansu snažnije izražen. Tako je njemački DAX indeks prošloga tjedna oslabio ukupno preko četiri posto, a samo u petak je srezan za više od dva posto na 9210 bodova.

Padajući trend primjetan je još od početka srpnja kada je dosegnuta povijesno najviša razina od 10.029,43 boda. Od te je razine DAX trenutno udaljen 8,2 posto.  

Komentirajte prvi

New Report

Close