Svjetske burze bilježe drastičan pad. Bitcoin potonuo za čak 15 posto u jednom danu

Autor: Poslovni.hr , 05. kolovoz 2024. u 12:33
Foto: Reuters

Prošlog tjedna je objavljeno da je broj Amerikanaca koji su zatražili naknadu radi nezaposlenosti porastao na najvišu razinu u zadnjih 11 mjeseci, što sugerira na napetosti na tržištu rada.

Rasprodaja na kripto tržištu rezultat je pada dionica na azijsko-pacifičkim tržištima. Bitcoin je pao za 15%, piše CoinDesk. Podsjetimo, japanske burze bilježe najveći pad u jednom danu, kakav nisu vidjeli godinama, piše CNN. Nikkei 225, jedan od najvažnijih dioničkih indeksa u Japanu, bilježi pad od čak 12%. 

Na azijskim burzama su najvažniji indeksi pali oštro pali, a pritom je japanski Nikkei zabilježio najlošiju izvedbu, jer su investitori zabrinuti posljednjim američkim gospodarskim pokazateljima i mogućim usporavanjem najvećeg svjetskog gospodarstva.

I ostale burze bilježe oštar pad. To je izazvalo zabrinutosti da američko gospodarstvo usporava mnogo brže nego se očekivalo. Prošlog tjedna je objavljeno da je broj Amerikanaca koji su zatražili naknadu radi nezaposlenosti porastao na najvišu razinu u zadnjih 11 mjeseci, što sugerira na napetosti na tržištu rada, no u tome sigurno ulogu igraju i brojni drugi sezonski faktori, prenosi 24sata.

Oštar pad japanskog Nikkei indeksa, koji nije zabilježen još od ožujka 2000. godine, dijelom je i posljedica odluke Bank of Japan da podigne kamatne stope na razinu koja nije zabilježena u zadnjih 15 godina, a objavila je i plan za smanjivanje svog izdašnog programa otkupa dionica. To je, naime, potaknulo rast jena prema dolaru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close