Prvi put primanje u trgovinu na MTP temeljem odluke Burze

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2014. u 17:32
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Dana 5. veljače 2014. Burza je donijela odluku o primanju u trgovinu na Multilateralnu trgovinsku platformu (MTP) društava Exportdrvo d.d., Franck d.d. i Lucidus d.d.

Dana 5. veljače 2014. Burza je donijela odluku o primanju u trgovinu na Multilateralnu trgovinsku platformu (MTP) društava Exportdrvo d.d., Franck d.d. i Lucidus d.d., a predmetnim društvima trgovat će se na MTP – Fortis segmentu, izvijestili su iz Zagrebačke burze.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Uz uređeno tržište, Burza upravlja i Multilateralnom trgovinskom platformom (MTP), koja se sastoji od tri segmenta, svaki s različitim uvjetima za primanje financijskih instrumenata u trgovinu kao i obvezama nakon primanja: MTP – Alter, MTP – Fortis, MTP – X . Sukladno Pravilima Burze, financijski instrumenti mogu biti primljeni u trgovinu na MTP i temeljem odluke Burze. 

Financijski instrumenti kojima se trguje na MTP-u ne moraju ispunjavati uvjete za uvrštenje i obveze nakon uvrštenja propisane za izdavatelje financijskih instrumenata uvrštenih na uređeno tržište. Posljedično nižim zahtjevima koji se postavljaju pred financijske instrumente i izdavatelje, rizik investiranja u financijske instrumente kojima se trguje na MTP-u može biti veći od rizika investiranja u financijske instrumente kojima se trguje na uređenom tržištu. 

Ulagatelji trebaju posvetiti dužnu pažnju rizicima i obzirom na činjenicu da trgovanje financijskim instrumentom na MTP-u može prestati, između ostaloga, temeljem zahtjeva osobe koja je podnijela zahtjev za primanje u trgovinu, a dioničari nemaju pravo na pravičnu naknadu, kao što je slučaj prilikom izvrštenja s uređenog tržišta.

Također, nastavno na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o preuzimanju dioničkih društava od 29. 11. 2013., odredbe istog ne odnose se na dionice kojima se trguje na MTP-u.

Neovisno o navedenom, za instrumente primljene na MTP postoji minimum javno dostupnih informacija kako bi se ulagateljima omogućilo donošenje utemeljenih investicijskih odluka.

Trgovanje predmetnim dionicama započet će 7. veljače 2014.

Komentirajte prvi

New Report

Close