Prihodi Span Grupe narasli 40 posto u prvoj polovini godine

Autor: Ana Roksandić , 31. srpanj 2024. u 22:00
Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik Uprave Spana čija je dionica nakon objave rezultata porasla 9,6 posto, na 54,6 eura/D. Puklavec/PIXSELL

Domaća IT kompanija ostvarila je neto dobit od 2,3 milijuna eura, 7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

IT kompanija Span Grupa u prvih pola godine ostvarila je neto dobit od 2,3 milijuna eura što je porast od sedam posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u prvoj polovini ove godine dosegla je 6,2 milijuna eura i veća je za 21 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je EBITDA nakon jednokratnih stavki u istom razdoblju bilježila rast od 33 posto te iznosi 5,8 milijuna eura, navode iz Span Grupe.

Ukupni prihodi Span Grupe u prvih šest mjeseci iznosili su 89,5 milijuna eura, što je čak 40 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Poslovni prihodi također bilježe rast od 40 posto te iznose 88,2 milijuna eura.

Grupa je na inozemnim tržištima ostvarila 82 posto prihoda, pri čemu su rastu najviše doprinijele Ukrajina i Estonija, navode iz tvrtke. Polugodišnje rezultate nagradili su ulagači na Zagrebačkoj burzi: cijena dionici porasla je u srijedu 9,5 posto, na 54,6 eura.

Porast licenciranja
Najveći rast prihoda, od 54 posto, ostvaren je u segmentu upravljanja softverskom imovinom i licenciranja, dok segment razvoja softvera i poslovnih rješenja bilježi rast prihoda od 29 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

“Ulaganja u IT su se intenzivirala. Kod naših korisnika vidimo veću potrebu za cloud i cyber security rješenjima kao i rješenjima temeljenima na umjetnoj inteligenciji, koja se sve više integriraju u brojne niše poslovanja sa svrhom povećanja produktivnosti. Upravo su te tri grane i naši poslovni fokusi te s istim strateškim smjerom nastavljamo dalje”, istaknuo je predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović.

Podsjetimo, domaća IT kompanija u travnju je sklopila ugovor o kupoprodaji 30 posto poslovnog udjela u društvu Bonsai za 750 tisuća eura čime je stekla stopostotno vlasništvo nad tom kompanijom. Bonsai je usmjeren na pružanje rješenja iz područja umjetne inteligencije.

Ovog ljeta hrvatska IT kompanija je sklopila ugovor o kupoprodaji 30 posto poslovnih udjela povezanog društva Trilix od prodavatelja Mladena Amidžića za 400.000 eura. Span je time postao vlasnik 90 posto poslovnih udjela Trilixa, dok preostalih 10 posto Trilix ima u svom vlasništvu.

Više od 800 stručnjaka
Span, osnovan 1993. godine u Hrvatskoj, jedna je od vodećih IT tvrtki u regiji. Kompanija pruža napredna IT rješenja, uključujući cloud, cyber sigurnost i upravljanje softverskom imovinom te zapošljava 859 stručnjaka​.

Kompanija dvije trećine svojih prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu. Span Grupu čine tri domaća povezana društva – Span, Trilix i Span Centar kibernetičke sigurnosti te deset inozemnih – u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj, Moldaviji, Estoniji i Gruziji.

No iako odlično posluju, još uvijek u Hrvatskoj nailaze na mnogo izazova, tako je u listopadu prošle godine Dujmović za Poslovni dnevnik rekao: “U Hrvatskoj neće biti novih jednoroga jer hrvatski zakoni to onemogućuju. Svi koji smatraju da imaju potencijal postati jednorog to neće napraviti ovdje i bačkati se već će radije otići van”.

Komentirajte prvi

New Report

Close