Preuzimanje kojim nastaje grupacija s više od 400 milijuna eura prihoda

Autor: Jadranka Dozan , 24. srpanj 2024. u 15:02
Povezivanjem grupa Plodinec i Čakovečki mlinovi u otkupu pšenice u Hrvatskoj njihov udjel prijeći će u razred 5-10 posto/V. Ž. Rogulja/PIXSELL

Uz suglasnost za preuzimanje Čakovečkih mlinova AZTN dao sliku zanimljivih biznis niša.

Nakon očitovanja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja o dopuštenosti koncentracije proces preuzimanja Čakovečkih mlinova ide prema finalnoj fazi – ishođenja suglasnosti Hanfe za ponudu za preuzimanje, a potom i njezinu provedbu.

Povezivanjem čakovečke trgovačko-prehrambene kompanije s Mlinom i pekarama (MIP) odnosno grupom Plodinec stvara se grupacija s više od 400 milijuna eura prihoda.

Uz nešto više od 200 milijuna eura prihoda koliko je lani ostvarila Grupa ČM, MIP je na razini grupe u 2023. zabilježio 157 milijuna eura prihoda, a tu su i Zagrebačke pekarne Klara sa 70,9 milijuna (sa 78 posto vlasništva nad Prehrana trgovinom) koje su također, preko nekoliko vlasničkih pozicija, u pretežitom vlasništvu obitelji Plodinec.

Drugi na tržištu brašna

U proizvodnji brašna i dalje vodeći ostaje Granolio, ali i Plodinec grupa s ČM-om tržišnim udjelom prelazi u razred 20-30 posto.

U razdoblju od objave nastanka obveze objave ponude (nakon uspostave zajedničkog djelovanja s društvima za upravljanje mirovinskim fondovima AZ i PBZ-CO koji drže 40-ak posto dionica) potkraj lanjskog rujna do danas burzovna cijena dionice oscilirala je u dosta uskom rasponu, od 10,20 do 10,60 eura.

Nakon objave rješenja AZTN-a cijena dionice jučer je porasla dva posto, na 10,60 eura, uz jedan posto višu zaključnu (10,50), ali pri nevelikom prometu jer većina od blizu 400 dioničara očito je sklonija pričekati ponudu preuzimanja odnosno cijenu po kojoj će se u tom postupku otkupljivati dionice.

Jučerašnja burzovna cijena implicira vrednovanje cijele kompanije na oko 109 milijuna eura. Hoće li to otprilike biti i ponudbena cijena u preuizmanju, ostaje vidjeti. U svakom slučaju MIP tj. njegove vlasnike cijela operacija ukupno će stajati znatno manje jer dionica ČM-a u portfeljima mirovinaca nisu predmet ponude.

Jačanje tržišnih pozicija
Iako je pozitivno rješenje AZTN-a s obzirom na koncentraciju, tj. učinak stjecanja zajedničke kontrole u pojedinim biznisima stjecatelja bilo očekivano, obrazloženje Agencije ponudilo je i širu sliku stanja domaćeg tržišta u tim branšama.

Na maloprodajnom tržištu mješovitom robom, pretežito hranom, pićem i kućanskim potrepštinama dvije grupe participitaju značajnom prodajnom mrežom uglavnom manjih formata, ali u pogledu koncentracije daleko su od udjela nekoliko vodećih trgovačkih lanaca.

Istodobno, povezivanjem grupa Plodinec i Čakovečki mlinovi u otkupu pšenice u Hrvatskoj njihov udjel nakon preuzimanja prijeći u razred 5-10 posto. U proizvodnji brašna, pak, u Hrvatskoj je prisutno 40-ak aktivnih poduzetnika, a vodeći je Granolio (20-30 posto), dok je ČM drugi (10-20%), a Plodinec grupa četvrta u poretku (5-10 posto).

239

tisuća tona pekarskih proizvoda proizvedeno je u Hrvatskoj lani

Nakon preuzimanja Plodinec će, dakle, prijeći u kategoriju poduzetnika s 20-30 posto udjela. “Proizvodnja brašna u RH od 2015. do 2023. bilježi pad, uz uvijek dostupan uvoz, za koji se očekuje daljnje povećanje”, navodi uz ostalo Agencija, napominjući kako je za koncentraciju u tom segmentu referentno tržište EU.

Sličan poredak poduzetnika na domaćem tržištu je i u veleprodaji brašna; uz vodeći Granolio, grupa Plodinec preuzima drugo mjesto od ČM-a, a treće je Žito. Kad je riječ o pekarstvu, Plodinec je na tom tržištu prisutan putem povezanih društava MIP i Zagrebačke pekarne Klara, a proizvedene pekarske proizvode distribuira kroz vlastitu maloprodaju i putem Prehrana trgovine te veleprodaju. Čakovečki mlinovi na u proizvodnji i trgovini pekarskih proizvoda djeluje i putem svojih tvrtki Radnik Opatija i Trgovina Krk.

Tržište teško 790 milijuna eura
Kako navode u AZTN-u, u Hrvatskoj se proizvede oko 239 tisuća tona pekarskih proizvoda, dok je uvoz 2022. bio nešto veći od 93 tisuće tona.

Od prodaje pekarskih proizvoda ostvareno je ukupno oko 790 milijuna eura, a od više od 2000 poduzetnika na pekarskom tržištu vodeće mjesto drži Mlinar (u razredu 10-20 posto), dok je drugi Pan-Pek (5-10 posto). Provedbom aktualnog preuzimanja udjel grupe Plodinec zajedno s onim ČM-a prijeći će također u kategoriju 5-10 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close