Pojačan fokus svjetskih hedge fondova za ulaganjem u sirovine

Autor: Poslovni dnevnik , 08. srpanj 2024. u 22:00
Cijene dionica energetskih kompanija pale su prošli tjedan nakon što je tropska oluja Beryl pogodila Karibe/Reuters

Dionice energetskih kompanija pale su prošli tjedan nakon što je tropska oluja Beryl pogodila Karibe.

Hedge fondovi su prošlog tjedna kupovali vrijednosnice povezane sa sirovinama najbržim tempom u pet mjeseci, navodi se u bilješci klijentima Goldman Sachsa, piše Reuters.

Dionice energetskih kompanija pale su prošli tjedan nakon što je tropska oluja Beryl pogodila Karibe. Chevron Corp, Exxon Mobil i Shell su zabilježile korekcije cijene između 0,5 posto i nešto više od 1,5 posto tijekom prošlog tjedna.

Ipak, dionice energetskih kompanija bile su među najtraženijima među ulagačima na tržištu kapitala prošlog tjedna. Naftne i plinske tvrtke privukle su interes hedge fondova, kao i tvrtke koje se bave proizvodnjom kontejnera i pakiranja te metalske i rudarske tvrtke, stoji u bilješci Goldman Sachsa.

Hedge fondovi nisu bili toliko naklonjeni dionicama kompanija koje se bave proizvodnjom papira, proizvoda od drveta i kemikalija, koje su u većoj mjeri prodavale nego kupovale. Sektori osjetljivi na kretanja sirovina bili su treći tjedan zaredom više traženi nego rasprodavani što je posljedica gotovo u potpunosti interesa hedge fondova.

Općenito, hedge fondovi su prethodnog tjedna fokus vratili na globalne dionice, koje su se više kupovale nego prodavale po prvi put u tri tjedna. U svim regijama, osim Sjeverne Amerike, fondovi su više kupovali nego prodavali vrijednosnice, posebice u Europi i Aziji.

S druge strane, kineske dionice i dalje su na valu pojačanih prodaja, četvrti tjedan zaredom, ističe Goldman Sachs. Industrija, financije i energetika bili su neto kupljeni globalni sektori, dok su komunikacijske usluge, tehnologija i komunalne usluge bile najviše prodavane, piše Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close