‘Peti mirovinac’ ušao na tržište i lansirao CROBEX

Autor: Tomislav Pili , 23. lipanj 2014. u 22:01
U dosadašnjem dijelu lipnja promet je veći 27 posto nego mjesec ranije/Davor Višnjić/PIXSELL

Analitičari ocjenjuju da globalni investitori traže tržišta s višim prinosima.

Potraga globalnih investitora za atraktivnijim prinosima na manje eksponiranim tržištima te višegodišnje zaostajanje hrvatskog tržišta dovele su do rekordnog, 13-dnevnog rasta indeksa CROBEX.

Do sada neviđena serija rasta domaćeg tržišnog mjerila otkako je prije 23 godine obnovljen rad Zagrebačke burze započela je 3. lipnja, a do prošlog petka indeks je poskočio za 7,5 posto. Rast je u ponedjeljak ipak zaustavljen što je i bilo za očekivati nakon ovakve impresivne serije CROBEX-a. Oko 14.15 sati CROBEX je gubio 0,9 posto i nalazio se na 1801,19 bodova.U svakom slučaju, ovako dugu pozitivnu seriju nisu mogli osigurati mali, retail ulagači, pa je opravdano posumnjati da su se na tržište uključili krupniji igrači.

 

7,5posto

skočio je indeks CROBEX od 3. do 20. lipnja tijekom rekordno dugog niza

Takvu tezu posebno sugerira ostvareni promet jer je u dosadašnjih 14 trgovinskih dana protrgovano 233,8 milijuna kuna, 27,5 posto više nego u 14 svibanjskih trgovinskih dana. Kako se neslužbeno šuška u brokerskim i financijskim krugovima, početkom lipnja na kupnji su izuzetno aktivna bila dva strana investicijska fonda. Zbog njihove veličine i kupovne snage među financijašima su već dobili nadimak "peti mirovinac". Naravno, upućeni izvori zbog svoje poslovne politike ne mogu otkriti imena svojih klijenata i koje su ih dionice ponajviše zanimale, ali otkrivaju kako im ovo nije prvi izlet na hrvatsko tržište.

Na pitanje što je uzrok ovakvoj lipanjskoj euforiji na Zagrebačkoj burzi, analitičar Erste banke Davor Špoljar kaže kako je pozitivan sentiment djelomično uzrokovan zbivanjima na globalnim tržištima. "Višak likvidnosti te relativno niske kamatne stope potiču investitore na potragu za tržištima i instrumentima koji mogu osigurati zadovoljavajuće prinose. Također, domaće tržište kapitala je po kretanju indeksa zaostajalo za vodećim svjetskim indeksima, koji se trenutno nalaze na rekordnim razinama, pa je moguće da investitori očekuju određenu razinu konvergencije", ocjenjuje Špoljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close