Pad Nvidije potaknuo rasprodaje dionica na burzama diljem svijeta

Autor: Ana Blašković , 04. rujan 2024. u 22:00
Foto: Reuters

Dionički indeks Crobex10 pred kraj trgovine potonuo je 0,3 posto na 1818,35 bodova.

Dionička tržišta u Europi i Aziji pala su u srijedu na valu straha ulagača zbog mogućeg usporavanja američkog gospodarstva i rasprodaje tehnološkog diva Nvidije. Referentni indeks Stoxx Europe 600 pao je jedan posto, dok je FTSE 100 izgubio 0,5 posto. Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex10 pred kraj trgovine potonuo je 0,3 posto na 1818,35 bodova.

Rasprodaje dionica uslijedile su nakon što se utorak pokazao kao najgori dan od oštrog pada početkom kolovoza, zahvaljujući slabim podacima o stanju proizvodnog sektora. Tehnološke dionice predvodile su pad u Europi, pri čemu je nizozemski proizvođač čipova ASML pao za 6,1 posto.

Prelijevanje sentimenta

Sentiment se prenio je i na azijska tržišta na kojem su najveće gubitke podnijele regionalne tvrtke u opskrbnom lancu tehnologije i poluvodiča. Iako je neposredan okidač tržišnih turbulencija bio strah od recesije nakon slabih američkih podataka, padovi također naglašavaju nelagodu ulagača zbog visokih očekivanja postavljenih za zaradu od tehnologije, posebno od ulaganja u umjetnu inteligenciju, piše Financial Times.

Japanski Topix završio je u padu od 3,7 posto, dok je proizvođač čipova Tokyo Electron pao za 8,6 posto. Kospi 200 u Južnoj Koreji izgubio je 3,2 posto vrijednosti, a tajvanski proizvođač čipova TSMC 5,4 posto. Hongkonški indeks Hang Seng pao je 1,1 posto. “Glavni razlog za pad azijskih tržišta jesu i bili su podaci iz SAD-a. Tržište ima mutan pogled na dionice tehnologije na globalnoj razini, vidimo prirodni proces korekcije”, rekao je glavni strateg za kapital u Nomuri Tomochika Kitaoka.

Japanski jen ojačao je 0,4 posto na 144,89 u odnosu na dolar. Tržište izvedenica u SAD-u ukazivalo je na još jedan blagi početak trgovanja na Wall Streetu nakon što je Nvidia izgubila 9,5 posto, ili više od 250 milijardi dolara, dan ranije. Ugovori koji prate indekse S&P 500 i Nasdaq 100 pali su za 0,4 posto odnosno 0,8 posto.

Antimonopolska istraga

“To je uspomena na krah u kolovozu, nakon kojeg smo se teško oporavili”, rekao je Prashant Bhayani, glavni investicijski direktor za Aziju u BNP Paribas Wealth Management, koji je sugerirao da uz slabije američke podatke cijene cikličkih roba poput nafte i bakra također ukazuje na sporije globalno gospodarstvo. Ulagači s nestrpljenjem očekuju niz objava podataka o radnim mjestima u SAD-u ovog tjedna, uključujući podatke o slobodnim radnim mjestima kasnije, a posebno podatke o plaćama. Nvidia je izgubila daljnjih 1,7 posto u trgovanju izvan radnog vremena nakon izvješća Bloomberga da je američko Ministarstvo pravosuđa poslalo kompaniji sudski poziv, produbljujući antimonopolsku istragu, zaključuje FT.

Komentirajte prvi

New Report

Close