Od kraja 2013. broj stranih ulagača povećan za 7,5 posto

Autor: Tomislav Pili , 08. listopad 2014. u 22:00
Primjetan je rast potražnje na burzi, ističu brokeri/Goran Jakuš/PIXSELL

Osim stranih, u SKDD-u je porastao i broj računa domaćih pravnih osoba.

Strani ulagači polako se, ali sigurno vraćaju na hrvatsko tržište kapitala. Prema posljednjim statistikama Središnjeg klirinško-depozitarnog društva (SKDD), u depozitoriju je otvoren račun imala 1201 strana pravna osoba te 7259 stranih fizičkih osoba.

U odnosu na početak rujna, broj inozemnih fizičkih osoba praktički je stagnirao, ali je broj pravnih osoba povećan za 1,35 posto. Razlika je još uočljivija ako se posljednji podaci usporede s krajem prošle godine.Tako je broj pravnih osoba iz inozemstva koji imaju hrvatske vrijednosnice povećan za značajnih 7,5 posto dok je broj računa fizičkih osoba uvećan za gotovo 1,5 posto. Osim stranih institucionalnih ulagača, primjetan je rast i domaćih velikih igrača. Tako u SKDD-u trenutno postoji 8654 računa domaćih pravnih osoba što je 4,8 posto više nego posljednjeg dana prošle godine.

 

92posto

porastao je u rujnu promet na Zagrebačkoj burzi u odnosu na kolovoz

Vrlo blagi porast bilježi i stavka o domaćim fizičkim osobama. Trenutno depozitorij bilježi 862.180 takvih računa što je 0,3 posto više nego krajem 2013. godine.Nažalost, Zagrebačka burza ne objavljuje javno udjel domaćih i stranih ulagača u trgovini, pa se o njihovom učešću može samo nagađati. Ipak, da je posljednjih mjeseci na tržištu vidljivo da raste potražnja i da se živahnije trguje priznaje i Roman Rinkovec, broker u investicijskoj kući Credos. "Kao i na stranim burzama, čim cijene malo počnu rasti, ulagači počnu intenzivnije trgovati.

No, zadnjih dana je primjetno da se intenzivnije trguje sa svega nekoliko dionica, dok je promet s ostalima relativno mali. Ukoliko neće biti rasta cijena, vjerujem da će i splasnuti zanimanje. Intenzivnije trgovanje mogle bi zadržati dionice u kojima je mnogo malih dioničara", ocjenjuje Rinkovec. Prema rujanskoj statistici Zagrebačke burze, od 322,3 milijuna kuna dioničkog prometa najviše se trgovalo Hrvatskim telekomom, zatim Valamar Adria holdingom te Adrisom. Podsjetimo, rujan je bio do sada najbolji trgovinski mjesec u ovoj godini na domaćem tržištu kapitala.

Komentirajte prvi

New Report

Close