Nebis odlazi uz rekord desetljeća, u nastavku godine više ulaganja

Autor: Mladen Miletić , 02. svibanj 2024. u 07:11
Predsjednik Uprave Kostas Nebis/D. Višnjić/PIXSELL

Prihodi Hrvatskog Telekoma u prvom tromjesečju rasli 4,8 posto.

Hrvatski Telekom je u prvom tromjesečju 2024. ostvario rast prihoda od 4,8%, zahvaljujući pozitivnom razvoju poslovanja u segmentima privatnih i poslovnih korisnika te dobrim rezultatima u području mobilnih i fiksnih usluga i sistemskih rješenja, objavila je kompanija.

Unatoč stalnim inflacijskim pritiscima na troškovnu osnovicu, rast operativnih troškova uspješno je limitiran na 5,5% u odnosu na isto razdoblje 2023., čemu su doprinijeli transformacija modela poslovanja i inicijative povećanja učinkovitosti.

Brzo širenje optičke mreže

Visokokvalitetna optička mreža HT-a dostupna je već u više od 130 gradova i općina u 20 županija.

Manja neto dobit

To je, zajedno sa snažnim poslovnim zamahom, pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 6,9% u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit iznosila je 26,6 milijuna eura i zbog jedne jednokratne stavke manja je za 1,7% u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ulaganja su u prvom tromjesečju iznosila 39,3 milijuna eura, dok će u drugoj polovici godine dodatno ubrzati i premašiti razinu iz 2023.

Tijekom prvog tromjesečja HT je nastavio širiti i svoju optičku mrežu (FTTH) što je za rezultat imalo povećanje pokrivenosti za dodatnih 21% novih kućanstava i poduzeća u odnosu na prošlu godinu. Time je napravljen važan iskorak u ispunjenju cilja HT-a da više od milijuna kućanstava pokrije gigabitnim optičkim brzinama.

“Kao predvodnik u izgradnji optičke mreže u cijeloj Hrvatskoj HT s visokokvalitetnom optičkom mrežom već dostupnom u više od 130 gradova i općina u 20 županija, postavlja temelje gospodarskog rasta i društvenog napretka Hrvatske”, ističe se u kompanijskoj objavi kvartalnih rezultata.

Rekord desetljeća

Uprava i Nadzorni odbor predložili su, inače, u ožujku Glavnoj skupštini Društva raspodjelu neto dobiti iz 2023. na način da se dio neto dobiti u iznosu od 119.340.000,00 eura iskoristi za isplatu dividende dioničarima u iznosu od 1,53 eura po dionici. Riječ je o prijedlogu za isplatu najveće dividende u posljednjem desetljeću, uz omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 95,3% i rast od 39,1% u usporedbi s prošlom godinom.

“U prvom tromjesečju Hrvatski Telekom je ostvario dobre poslovne rezultate u svim segmentima te unatoč izazovnom makroekonomskom okruženju i stalnim inflacijskim pritiscima na troškove zabilježio rast prihoda i EBITDA-e nakon najmova.

Povećanjem pokrivenosti gigabitne 5G mreže i optičke (FTTH) mreže diljem cijele Hrvatske nastavili smo jačati status vodeće mreže. Uvjeren sam da će s Natašom Rapaić koja u srpnju preuzima funkciju predsjednice Uprave, Hrvatski Telekom uspješno nastaviti rast”, izjavio je predsjednik Uprave Kostas Nebis.

Komentirajte prvi

New Report

Close