Nakon najvećeg pada od listopada 2023., promjena na europskim burzama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. rujan 2024. u 09:57
Foto: Pixabay

Azijske ulagače zabrinuli su i novi podaci o slabijem nego što se očekivalo rastu potrošačkih cijena u Kini, što ukazuje na slabost domaće potražnje.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, što se ponajviše zahvaljuje njihovoj korekciji nakon što su prošloga tjedna zabilježile najveći pad od listopada 2023. godine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je prošloga tjedna zabilježio najveći tjedni gubitak u gotovo godinu dana.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,64 posto, na 8.235 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,51 posto, na 18.395 bodova, a pariški CAC 0,42 posto, na 7.385 bodova.

A na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu više od 1 posto, nakon što je prošloga pao više od 2 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,3 i 1,85 posto.

Azijske ulagače zabrinuo je oštar pad Wall Streeta prošloga tjedna, kada je Dow Jones skliznuo 2,9 posto, dok je S&P 500 potonuo 4,3, a Nasdaq indeks 5,8 posto.

Najveći tjedni gubitak S&P 500 i Nasdaq indeksa u više od godinu i pol dana posljedica je niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Doduše, popušta i inflacija u SAD-u, pa se američkoj središnjoj banci otvara prostor za smanjenje kamatnih stopa, što bi trebalo potaknuti rast gospodarstva. No, do ubrzanja rasta moglo bi proći dosta vremena.

Uz to, azijske ulagače zabrinuli su i novi podaci o slabijem nego što se očekivalo rastu potrošačkih cijena u Kini, što ukazuje na slabost domaće potražnje.

Osim toga, nastavljen je pad proizvođačkih cijena, a sve to ukazuje na slabost drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close