Na burzi ni odlični rezultati ne mogu potaknuti cijene dionica

Autor: Tomislav Pili , 06. studeni 2015. u 09:17
Najsnažnija pozitivna reakcija od tri posto zabilježena je kod HT-a /Slavko Midžor/PIXSELL

Za dio analitičara reakcija ulagača je začuđujuća, dok drugi tvrde da su rezultati bili očekivani.

Pomalo nevjerojatno zvuči činjenica da su investitori na Zagrebačkoj burzi izvrsne devetomjesečne rezultate dijela kompanija iz sastava CROBEX-a nagradili – padom cijene dionice.

Analiza iCapitala usporedila je razliku u cijeni dan prije objave devetomjesečnih rezultata s cijenom dan nakon objave. U sedam slučajeva zabilježen je pad cijene kod kompanija koje su objavile rast dobiti i/ili prodajnih prihoda. To su AD Plastik, Genera, Luka Ploče, Podravka, Valamar Riviera, Maistra te Petrokemija.Najdrastičniji je slučaj solinski proizvođač auto-dijelova AD Plastik koji je objavio rast dobiti na godišnjoj razini od gotovo 550 posto dok su prihodi porasli za četvrtinu. No, cijena dionice oslabila je preko četiri posto. Genera je još jedna kompanija koja je poboljšala prihode (+15 posto) i dobit (+530 posto), ali tržište na to uopće nije reagiralo.

 

530posto

rasta dobiti objavila je tvrtka Genera

Stoga je jedan od zaključaka analize kako se veza između objavljenih rezultata i kretanja cijene dionice nije pokazala osobito snažnom.  Financijski analitičari podijeljena su mišljenja što je tomu razlog, a dio ih smatra kako bi se uzrok mogao tražiti u  općenitoj nelikvidnosti na domaćem tržištu, pa do toga da rezultati – iako ponegdje spektakularni – ipak nisu bili daleko bolji od očekivanja te da su ti rezultati već bili ugrađeni u cijene dionica. Darko Brborović, predsjednik Uprave OTP Investa, ipak ne dijeli takvo mišljenje ističući kako ga je reakcija na burzi prilično začudila. "Nelikvidnost i očekivanja imali su dio utjecaja, ali smatram da su rezultati bili bolji od očekivanja ulagača", smatra Brborović.

Financijska analitičarka Raiffeisen banke Nada Harambašić Nereau dio je druge struje mišljenja. "U većini slučajeva, ako cijena dionice padne nakon objavljenog rasta dobiti to znači da je tržište očekivalo još bolje rezultate ili su oni bili pod utjecajem jednokratnih efekata što znači da se ne moraju nastaviti u budućnosti", ocjenjuje Harambašić Nereau. S druge strane, u slučaju Adrisa i Hrvatskog telekoma ulagači su reagirali u skladu s objavljenim rezultatima.

Kako navodi iCapital, Adrisov skok dobiti od 446 posto uz 30-postotni rast prodaje popraćen je rastom cijene dionice od 2,6 posto. Kod HT-a sramežljivi rast prihoda od jedan posto i dobiti od dva posto popraćen je rastom cijene dionice od tri posto. To je bila ujedno i najsnažnija pozitivna reakcija među sastavnicama CROBEX-a. U tri slučaja – Kraš, Zagrebačka banka i Ina – pad dobiti rezultirao je rastom cijene.  
 

Komentirajte prvi

New Report

Close