‘Mol je pod udarom zbog nepredvidivih političara’

Autor: Tin Bašić , 29. siječanj 2013. u 22:01
60,7 eura snižena je ciljana cijena dionice Mola

Mol pati zbog političkih pritisaka iz Mađarske i Hrvatske, a stišću ga i sve veći troškovi, procjenjuju u Erste grupi.

Politička nestabilnost u Mađarskoj, ali i Hrvatskoj, koja je posljedica gospodarskih problema, jedan je od razloga zbog kojeg je analitičar Erste grupe Tamás Pletser snizio preporuku za dionicu Mola. Ulagačima sada savjetuje "držati" te dionice, dok je prijašnja ocjena glasila "prikupljati". Preporuka je objavljena u ponedjeljak u sklopu Ersteove analize naftnog sektora u regiji. Iako je ta banka prije analizirala i poslovanje Ine, kao i njezine dionice, hrvatska kompanija nije se našla u ovom dokumentu. Ciljana cijena dionice Mola za idućih godinu dana je snižena sa 19.500 forinti (65,8 €) i sada iznosi 18.700 forinti (60,7 €). "Mol se u kratkom roku našao pod dvostrukim 'udarom'. Pati zbog političkih pritisaka iz Mađarske i Hrvatske, a drugi je pritisak sve većih troškova na tržištima na kojima posluje", smatra Pletser i kaže da su politike obiju vlada nepredvidive, U Mađarskoj je Mol suočen s promjenom poreznih stopa, što je u globalu dobro za kompaniju. No mjere vlade Viktora Orbana koje idu u smjeru smanjenja energetskih troškova za kućanstva mogle bi značiti udar na Mol, stoji u analizi. Navodi se i niz problema u Hrvatskoj.

Rizik države
"Još vlada neizvjesnost i oko novog dioničarskog ugovora o Ini. Smatramo da Mol ulaže puno napora kako bi nadoknadio slabosti tržišta, no još nema pravi alat kako bi zaštitio svoje interese od rizika države", ističe analitičar i dodaje da novi ugovor još nije ni na vidiku. Hrvatska Vlada, objašnjava Pletser, još priprema i novi zakon o o istraživanju i eksploataciji plina. Taj bi zakon, kaže, omogućio da Ina automatski nastavlja s proizvodnjom na naftnim poljima na kojima je radila istraživanja što u ovom trenutku još ne može. Pored spomenutih problema, analitičar upozorava na još jedan "uteg" za Mol. Napominje da hrvatska Vlada može spriječiti daljnje restuktiriranje Ine s obzirom na to da je ta kompanija veliki poslodavac i zapošljava 9000 ljudi. U analizi je izraženo mišljenje i o rafineriji Sisak.

'Vlada stopira gašenje Siska'
"Još jedna rafinerija za koju ne vidimo budućnost (pored dviju čeških, op.a.), je ona u Sisku. Riječ je o pogonu koji se bori za opstanak. Vjerujemo da odluku o gašenju stopira hrvatska Vlada kojoj je to rizik zbog rasta nezaposlenosti. Vrlo je vjerojatno da će ta rafinerija u budućnosti postati skladište i da će Mol preusmjeriti lokalno proizvedenu naftu u ostale rafinerije (Rijeka ili Dunav).

Linić: novac nam treba, ali…

'Ne prodajemo udio u Ini'

U ovome trenutku prodaja vlasničkog udjela u Ini nije rasprava u Vladi, izjavio je u utorak ministar financija Slavko Linić koji ne vjeruje da će se o tome i razmišljati. Opet je ponovio da nije zadovoljan politikom Mola prema Ini jer, kaže,  nema ulaganja u istraživanje nafte i plina te obnovu rafinerija. "Koliko god da nam je novac potreban i koliko god bi prodaja tih dionica značajno omogućila smanjivanje naših kredita i dugova te manju kamatu, jednostavno ne vjerujem da će to biti moguće u ovim godinama", kazao je Linić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

nisam znao ali sad znam!hvala na info!

MOL je na udaru zbog svoje krive strategije širenja na okolne Zemlje.

Umjesto da kao strateški partner zajedno s INOM pojedu svu konkurenciju kvalitetom usluge i proizvoda zbog toga jer INA ima svoje rezerve nafte, plina, vode, tople vode …………i teško da netko kvalitetom i cijenom proizvoda može konkurirati INI. Što MOL radi, kupuje rafinerije po cijeloj srednjoj EUROPI (SLovačka,Češka,nastavi niz) te sada ima prevelike kapacitete, pa sve te rafinerije zatvara. Znači taktika MOLA je da kupi neku konkurentsku firmu i onda je uništi, zatvori, a pobere BRAND i ljude kaj vrijede.
U ovom i ogromne potencijalne rezerve sirovina, kao i marsovsku tehnologiju njihovog vađenja.

Ovim člankom MOL je otkrio svoje karte, i meni stvarno nije jasno što Vlada čeka. Svaka izgubljena godina ulaganja u INU je 4 godina zaostatka za Hrvatsku.

Što je s gospodinom koji je dao mito Sanaderu.

Da li je od Mađarske Vlade zatraženo izručenje istog. Suditi će se u Hrvatskoj po Hrvatskim zakonima i to je kao i Sanaderu 30 godina zatvora.

A može odslužiti to u Mađarskoj. Kod nas je tak i onak je sve zauzeto do 2025.

Nulta tolerancija za korupciju u Europskoj Uniji.

lp[emo_cool]

ps Molim Vas da kupujete proizvode INA Maziva-Zagreb d.o.o.

Time čuvate Hrvatska mjesta. Hvala.

Za tutače INA AUTOGLAS E-30 (ne smrzava se do -30, isprobano u Ladi i Sibiru)
Svi antifrizi, ako treba dolit.

Hipenoli, Hidraoli, te za ove šumare LANCOL i eko BIOLANCOL.

Ako trebate konzervirati oružje ASOL S i ASOL U, jako korišteno u Domovinskom ratu, a i sada koristi Hrvatska vojska.

Molim Vas direktno nazovite Maziva-Zagreb d.o.o 2412-000 centrala

Na veće narudžbe imate rabate+ kod nas je jeftinije jer nam INA trgovina uzme 7-8% za prodaju na crpkama.

još jednom hvala, dobiti će kvalitetan proizvod i stručnu pomoć koje Vam je ulje najbolje za vaš stroj.

New Report

Close