Mirovinci će glasovati protiv delistiranja dionica Vira

Autor: Tin Bašić , 05. prosinac 2012. u 22:01
Dioničarima koji budu glasovali protiv povlačenja Uprava je namijenila naknadu u iznosu tromjesečnog ponderiranog prosjeka cijene dionice, što iznosi 516,5 kuna po komadu/VL

Nakon povlačenja, većinski dioničar ima mogućnost isplatiti manjinske po cijeni koja nam nije prihvatljiva, kažu u AZ fondu.

Obvezni mirovinski fondovi će na glavnoj skupštini Vira 27. prosinca glasovati protiv prijedloga Uprave koja želi povući dionice šećerane sa Zagrebačke burze. To su na svojim internetskim stranicama objavila sva četiri fonda – AZ fond, Erste Plavi, Raiffeisen mirovinski fond i PBZ/CO fond. Mirovinci imaju ukupno 13,91% dionica ( 206.000 ) šećerane trenutne tržišne vrijednosti 108,6 mil. kuna. Prema zakonskoj regulativi OMF-ovi ne smiju imati dionice koje ne kotiraju na uređenome tržištu, a strogo je propisan i način ulaganja u dionice ovisno da li kotiraju na službenom ili redovitom tržištu.

'To je korak unazad'
"Načelno smo protiv svakog delistiranja jer je ono korak unazad u transparentnosti kompanija. Nakon povlačenja dionica većinski dioničar ima zakonsku mogućnost isplatiti manjinske dioničare po cijeni koja nam nije prihvatljiva, a moramo je prihvatiti jer nema zakonske osnove da nelistane dionice držimo u portfelju", objašnjavaju u AZ fondu. "OMF-ovi aktivno potiču i promiču razvoj tržišta kapitala i povećanje broja hrvatskih tvrtki prisutnih na burzi, ponajviše na službenom tržištu ZSE, ali i na ostalima. Prema tome, ne možemo se složiti sa povlačenjem jedne od velikih i kvalitetnih tvrtki", poručuju iz Erste Plavog fonda. Dioničarima koji budu glasovali protiv povlačenja, Uprava Vira namijenila je naknadu u iznosu tromjesečnog ponderiranog prosjeka cijene dionice, što u ovom slučaju iznosi 516,5 kuna po komadu.Uprava Vira je, nekoliko dana nakon objave poziva za skupštinu, objasnila da dionice više nemaju što raditi na burzi jer od nje nemaju nikakve koristi, samo trošak. Predsjednik Uprave Željko Zadro jučer nije htio komentirati stav mirovinaca, ali nam je napomenuo da će šećerane Viro i Sladorana (koja je u 100-postotnom vlasništvu Vira) iduće godine smjeti proizvoditi 40% manje šećera, što znači znatno niže prihode. Šećerane će morati u europski proračun uplaćivati 10 eura po toni šećera ili   dva milijuna eura godišnje. "Kako bi se se pripremio za nove uvjete poslovanja, Viro niz godina ulaže u povećanje učinkovitosti proizvodnje, no potrebno je smanjiti i određene troškove. Troškovi uvrštenja na uređenom tržištu ZSE za Viro su previsoki u odnosu na prednosti koje donosi. Za usporedbu, dnevni promet na ZSE jednak je prometu koji se na Varšavskoj burzi ostvari u samo 14 minuta" objašnjava.

Prinos viši od 10 posto
Naglašava da je dionica Vira, s obzirom na cijenu u IPO-u  2006. od 365 kuna, te dosad isplaćenu dividendu od 107,6 mil. kuna i trenutačnu cijenu dionice na ZSE od 520 kuna, donosila dioničarima godišnji prinos viši od 10% i jedina je od sastavnica CROBEX iznad IPO cijene. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

@tramell

imaš pravo kolega. Iz istog sam razloga odigrao samo kratku epizodu sa dionicama VIRO

Marinko Zadro je nizak čovjek. Takvi ljudi znaju biti zločesti zbog kompleksa.
Na slikama sam intuitivno-psihološki proučio, njegove facijalne ekspresije, i zaključio, s tim čovjekom se neću kruha a kamoli šećera najesti. Tako da nisam kupio te dionice.
Unatoč računovodstveno utvrđenim sjajnim parametrima poslovanja, Buffetovo pravilo, povjerenja u ljude koji vode bussnies, mora biti prioritet kod odabira dionice.

New Report

Close