Izbor za buduće dividende HT-a: Isplate u novcu ili u dionicama

Autor: Jadranka Dozan , 27. travanj 2024. u 08:35
Hrvatski Telekom održat će glavnu skupštinu za 12 dana, a dijelit će se lani iskazanih 125 milijuna eura neto dobiti/D. Puklavec/PIXSELL

Vodeća telekom kompanija ove godine isplaćuje 39% veću dividendu, a predlaže se i jedna promjena.

Hrvatski Telekom (HT) održat će glavnu skupštinu za 12 dana, a prema predočenim prijedlozima odluka, dioničarima bi za manje od mjesec dana na račune trebala “sjesti” i dividenda.

U skupštinskom pozivu uz odluku o raspodjeli dobiti navedeno je da će se dioničarima isplatiti glavnina od lani iskazanih 125 milijuna eura neto dobiti. Predložena je dividenda od 1,53 eura po dionici ili ukupno 119,3 milijuna.

Kako su istaknuli u Upravi, najavljeni iznosi su unutar raspona utvrđenog kao politika dividendi – osim što u isplatu ide 95% raspodjeljive dobiti ostvarene u 2023., u odnosu na prethodnu godinu dividenda je veća za 39% (lani je iznosila 1,10 eura).

Dok je lanjska implicirala 3,6% dividendnog prinosa, ovogodišnja znači oko 5%, čime dionica HT-a samo potvrđuje atribut tzv. dividendne dionice.

Na rok od pet godina
Mimo dividendi, kompanija već godinama provodi i program otkupa vlastitih dionica, nakon čega ih u drugom koraku povlači bez smanjenja temeljnog kapitala, što znači da se razmjerno povećava udjel ostalih dionica u temeljnom kapitalu.

Za skoru skupštinu, pak, predložene su i izmjene Statuta među kojima i dvije koje se odnose na tzv. odobreni temeljni kapital i uporabu dobiti, a koje bi ubuduće omogućile i opciju isplate dividende u dionicama odnosno mogućnost da Glavna skupština odobri dioničarima da steknu dionice u zamjenu za isplatu dividende.

“Uprava je, uz suglasnost NO-a, ovlaštena donijeti jednu ili više odluka o povećanju temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica uz uplatu uloga (odobreni temeljni kapital)”, navodi se u prijedlogu dopuna Statuta, a na taj način ovlaštena je povećati temeljni kapital najviše za polovinu njegova iznosa temeljnog kapitala, tj. najviše za 679,9 milijuna eura.

Ta se ovlast Upravi daje na rok od pet godina. “Pritom Uprava može odlučiti da se povećanje kapitala provede bilo uplatama u novcu, bilo unosom tražbina koje dioničarima pripadaju po osnovi dividende. U oba slučaja postojeći dioničari imaju pravo prvenstva pri upisu novih dionica. Tim izmjenama stvaraju se i pretpostavke za to da se u budućnosti dioničarima može ponuditi alternativa – ili isplata dividende u novcu, ili zamjena tražbine na dividendu za dionice Društva”, stoji u obrazloženju.

U vezi s tim statutarnim promjenama jučer je stigao i protuprijedlog InterCapital Asset Managementa, koji ga je uputio u ime Fonda hrvatskih branitelja. No, protuprijedlog ICAM-a usmjeren je samo na preciznije i jednoznačnije definiranje da se mogućnost uplate novih dionica u pravima odnosi “isključivo” na tražbine po osnovi dividende.

U svakom slučaju, u okviru politike dividendi uskoro slijedi i iskorak u smislu opcija isplate. HT je, inače, jedna od rijetkih kompanija na Zagrebačkoj burzi koja na početku godine objavljuje i ciljanu dividendu za tekuću godinu.

Manji broj dionica
Za 2024. Uprava trenutačno očekuje isplatu dividende od minimalno 0,80 eura po dionici, ali pratit će, kaže, utjecaje različitih parametara koji mogu imati utjecaj na kretanje dividende te odlučiti o prijedlogu iznosa.

Kad je, pak, riječ o programu otkupa vlastitih dionica, kompanija je i lani u trezor stjecala i povlačila vlastite dionice. Na ZSE kupila je ukupno 808.252 dionice, što predstavlja nešto više od 1% temeljnog kapitala, a za što je izdvojila gotovo 22,2 milijuna eura.

Na kraju godine društvo je držalo ukupno 811.054 vlastitih dionica, ali je u prosincu bez smanjenja temeljnog kapitala povuklo 775.842 dionica. “Ukupan broj dionica se sa 78.775.842 dionice smanjio na 78.000.000, pri čemu se povećao udio preostalih u temeljnom kapitalu”, konstatiraju u vodstvu HT-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close