Investitorima na burzama inflacija je trenutno najveća briga

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2022. u 22:00
Osim zbog visoke inflacije, nestabilnost na tržištima posljedica je nervoze ulagača zbog rata u Ukrajini/Reuters

Europska tržišta nadoknadila dio gubitaka, ali azijske su burze potonule bojeći se zaoštravanja monetarne politike.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer bi visoka inflacija u SAD-u i Europi mogla navesti tamošnje središnje banke na agresivnije zaoštravanje monetarne politike od prijašnjih očekivanja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu otprilike 2 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 2,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,9 i 3,2 posto.

Dodatni porast
Istovremeno, na europskim burzama cijene dionica u petak su ojačale i tako nadoknadile dio gubitaka od četvrtka. Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 15 sati u plusu 2,1 posto. Unatoč tome, ulagače zabrinjava inflacija u SAD-u, koja je u veljači dosegnula 7,9 posto na godišnjoj razini, novu najvišu razinu u posljednjih 40 godina.

To je, doduše, u skladu s očekivanjima analitičara, no ulagači se plaše da će snažan rast cijena nafte i sirovina, otkako je prije dva tjedna počeo rat u Ukrajini, dodatno podržati rast inflacije. A to bi natjeralo američku središnju banku na agresivnije zaoštravanje monetarne politike nego što se očekivalo.

“Podaci o inflaciji u skladu su s očekivanjima, a u idućih mjesec, dva inflacija će dodatno porasti jer će biti ugrađen dodatni rast cijena sirovina”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management. Većina analitičara očekuje da će na sjednici idućega tjedna čelnici Feda povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

7,9

posto iznosila inflacija u veljači u SAD na godišnjoj razini, što je najviša stopa u posljednja četiri desetljeća

No, rast inflacije mogao bi natjerati Fed na agresivnije povećanje kamata u idućem razdoblju. “I dalje se očekuje da će Fed u idućih godinu, dvije povećati kamate u četiri do sedam navrata kako bi ohladio pregrijano gospodarstvo.

Problem je, međutim, u tome što će Fed povećavati kamate kada je tržište dionica vrlo nestabilno, u previranju”, kaže Nolte. Uz to, čini se da bi visoka inflacija mogla natjerati i Europsku središnju banku (ECB) na zaoštravanje monetarne politike ranije nego što se očekivalo.

Nakon redovne sjednice u četvrtak, čelnici ECB-a smanjili su procjene rasta gospodarstva eurozone u ovoj i idućoj godini, što je posljedica rata u Ukrajini. S druge strane, povećali su procjene inflacije, s obzirom na snažan rast cijena sirovina posljednjih tjedana.

Bijeg u dolar
Osim zbog visoke inflacije, nestabilnost na tržištima posljedica je nervoze ulagača zbog rata u Ukrajini. A ta se nervoza ogleda i u jačanju valuta koje slove kao sigurna luka u vremenima neizvjesnosti.

Tako je na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kretao se u petak oko 98,50 bodova, dok je dan ranije iznosio 98,12 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 116,10 na 116,50 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku pa je cijena eura skliznula na 1,0995 dolara, dok je dan ranije bila 1,1055 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close