Inflacija lansirala dionice u Venezueli, najlošija Grčka

Autor: Tomislav Pili , 10. prosinac 2015. u 22:01
Među dobitnicima prevladavaju istočnoeuropski indeksi/Thinkstock

Ulagači u Venezueli ubrzano kupuju dionice kako bi zaštitili svoj novac od gubitka vrijednosti.

Dok grčka kriza i dalje vlada na Atenskoj burzi, najviša inflacija na svijetu lansirala je venezuelanski burzovni indeks u uvjerljivog dobitnika među svjetskim burzovnim indeksima.

Prema podacima Bloomberga, IBVC indeks tijekom ove godine skočio je za gotovo 288 posto. Iako ovakav podatak sugerira da tamošnja ekonomija cvjeta, stvarnost u toj južnoameričkoj državi dijametralno je suprotna. Indeks je posebno skočio sredinom svibnja kada je na tjednoj razini ojačao 73 posto. Naime, u to je vrijeme nacionalna valuta bolivar izgubila četvrtinu vrijednosti na crnom tržištu. Zbog inflacije koja će ove godine po prognozama dosegnuti 160 posto, tamošnji ulagači ubrzano kupuju dionice kako bi zaštitili svoj novac od gubitka vrijednosti.

 

160posto

ove bi godine trebala iznositi inflacija u Venezueli

No, da je burzovna 2015. bila vrlo uspješna u tom dijelu svijetu dokazuju i jamajčanski indeks koji je ojačao 86 posto te argentinski Merval koji je u plusu 56 posto. Tržište u Argentini u posljednjih je dva mjeseca ojačalo 15 posto nakon što su porasle šanse za osvajanje predsjedničkog mandata Mauricija Macrija, protržišnog konzervativnog kandidata koji je na kraju i osvojio izbore. Inače, među najboljih 10 prevladavaju europski indeksi, posebno istočnoeuropski.

Tako su letonski OMX Riga i mađarski BUX porasli preko 40 posto, a lijepih 34 posto ostvario je i slovački indeks. Estonsko tržište kapitala poraslo je gotovo za petinu. S druge pak strane, poljski WIG 20 pao je za 23 posto. Najlošiji rezultat na svijetu ostvario je grčki ASE indeks koji je ove godine izgubio 32 posto vrijednosti. Štoviše, ASE se u srijedu zaustavio na najnižoj razini u posljednje tri godine. Potop je uzrokovan padom vrijednosti dionica banaka jer je proces dokapitalizacije preplavio tržište novim dionicama za koje nema previše interesa.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close