Ina u šest mjeseci ostvarila slabiju dobit, ukupno 44,7 mil. eura

Autor: Marija Brnić , 31. srpanj 2024. u 22:00
Predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay napominje kako stabilni rezultati ostvareni u osnovnim djelatnostima Ini omogućuju nastavak ulaganja u projekte OIE/I. Šoban/PIXSELL

Iako su cijene nafte bile stabilne, na poslovne rezultate ostavio je traga pad cijena plina.

Konsolidirana neto dobit hrvatske naftne kompanije Ine u prvom polugodištu iznosila je 44,7 milijuna eura. U odnosu na isto lanjsko razdoblje, dobit Ina Grupe manja je za 39%.

Ukupni prihodi su dosegli 1,805 milijardi eura, pri čemu su prihodi od prodaje iznosili 1,745 milijardi eura i oni su porasli za 4% na godišnjoj razini. Uprava kompanije ističe kako je na ukupan rezultat, unatoč tomu što su prvi dio godine obilježile stabilne cijene nafte, značajno utjecao pad cijena plina.

EBITDA je bila 16% niža, ali je, ističu, CCS EBITDA bez jednokratnih stavki ostala snažna na razini od 159 milijuna eura i tek 3% manja u usporedbi s istim lanjskim razdobljem.

Veleprodajne marže
U djelatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina, proizvodnja je bila manja za 7%, dok je rezultat djelatnosti rafinerija i marketinga, uključujući usluge kupcima i maloprodaju, poboljšan uglavnom zahvaljujući pozitivnim tržišnim trendovima i boljim veleprodajnim maržama.

U drugom tromjesečju, navodi se među ostalim u financijskom izvješću kompanije, započela je s radom rafinerija u Rijeci, čiji je projekt nadogradnje inače dosegnuo 89% dovršenosti. Ukupna su ulaganja iznosila 160 milijuna eura i u odnosu na lanjskih prvih šest mjeseci bilježe rast, a riječka rafinerija glavni je investicijski projekt.

No, uz nastavak investicijskog ciklusa, kao i stabilne rezultate u svim segmentima poslovanja, predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay izdvaja važnim za prvi dio godine i ekspanziju u sektor obnovljivih izvora energije. ocjenjuje kako su prvo polugodište obilježili stabilni rezultati u svim segmentima poslovanja, te nastavak investicijskog ciklusa.

Nastavak ulaganja
“Aktivnosti djelatnosti Istraživanja i proizvodnja nafte i plina usmjerene su na kompenzaciju prirodnog pada proizvodnje kupnjom 40 % udjela u hrvatskom kopnenom bloku Sava-07 i na širenje na nova poslovna područja, kao što je geotermalna energija.

Posjedujemo dozvole za geotermalna istraživanja na dva područja u Hrvatskoj, a dodatno olakšavamo zelenu tranziciju vanjskim stranama kroz geotermalne usluge Crosca”, ističe Inina predsjednica Uprave, napominjući kako stabilni rezultati ostvareni u osnovnim djelatnostima Ini omogućuju nastavak ulaganja u projekte OIE, te kako nakon ulaganja u solarne elektrane u Sisku i Virju, Ina ulazi i u nova područja izgradnjom postrojenja za zeleni vodik u Rafineriji nafte Rijeka i postrojenja za proizvodnju biometana u Sisku.

Komentirajte prvi

New Report

Close