HT jedina dionica koja bi mogla uljepšavati portfelje

Autor: Tin Bašić , 18. prosinac 2013. u 19:30
Fotolia

HT je najlikvidnija dionica na domaćoj burzi, a fond koji najviše i kupuje te dionice je Raiffeisen obvezni mirovinski fond.

Kraj godine je vrlo blizu, a za domaće tržište kapitala bi to moglo značiti porast dionica u portfeljima kojima upravljaju fond menadžeri. Naime, menadžeri pred kraj tromjesečja aktivnijom kupnjom ili prodajom određenoh vrijednosnih papira podižu prinose svojih fondova.

“Na globalnim tržištima je kraj godine već tradicionalno razdoblje koje je obilježeno rastom dionica, koji između ostalog iniciraju institucionalni investitori kako bi godinu završili sa što boljim prinosima svojih dioničkih, a i ostalih portfelja. Tako je, za ilustraciju, američko dioničko tržište bilježilo poziitivne rezultate u svakom prosincu od 2007. godine, a tako će po svemu sudeći biti i ove godine”, objašnjava Milan Senjanović, voditelj Front Officea Hypo Alpe Adria Investa. Ističe da ni domaće tržište kapitala također nije imuno na ovu pojavu, ali ipak u bitno manjoj mjeri nego je to slučaj na razvijenim tržištima. “Naravno, uzrok tome je činjenica da na domaćoj burzi institucionalni investitori nisu ni približno aktivni kao nekad te dionice kojima se trguje na ZSE čine veoma mali dio njihovih portfelja, stoga ‘uljepšavanje’ na domaćem tržištu nema prevelikog smisla niti učinka”, kaže Senjanović S obzirom na relativno slabu izloženost institucionalnih investitora domaćem tržištu kapitala, teško je očekivati snažnije skokove na domaćem tržištu prema kraju godine koja je ioanko bila obilježena stagnacijom indeksa.

“Eventualni snažniji skokovi bi mogli prije biti motivirani špekulantskim djelovanjem ili pozicioniranjem pred nadolazeću godinu. Jedina dionica koja bi eventualno mogla biti metom uljepšavanja s obzirom na vlasničku strukturu je dionica HT-a, međutim vrlo je upitno hoće li se tako nešto dogoditi”, smatra Senjanović.

Naime, HT je najlikvidnija dionica na domaćoj burzi, a fond koji najviše i kupuje te dionice je Raiffeisen obvezni mirovinski fond. Ove godine dionica HT-a krenula je iznad razine od 200 kuna i dosegnula ovogodišnji maksimum od 220 kuna po komadu već krajem siječnja. Na razinama iznad 200 kuna držaja se sve do sredine lipnja, no tada ju je pogodila snažna korekcija što je dovelo do ovogodišnjeg minimuma od samo 166 kuna na početku studenoga.

U posljednjih desetak dana kreće se oko 175 kuna po komadu. Hoće li investitori pojačanom kupnjom dionice HT-a uljepšati svoje portfelje, teško je reći. RBA OMF u porfelju drži 6,24 milijuna dioncia HT-a, što je vlasnički udjel od 7,63 posto. Te dionice na tržištu vrijede 1,09 milijardi kuna, što je oko pola dioničkog portfelja tog fonda. No, dionice HT-a čine 6,4 posto neto imovine tog fonda, stoga je pitanje koliki bi efekt na ukupni prinos imao rast dionice HT-a.

“Većini institucionalnih investitora je bitno prikazati pozitivne rezultate na kraju poslovne godine. To im omogućava svojevrsnu reklamu kojom privlače potencijalne nove ulagatelje, a na razvijenim zapadnim tržištima u većini investicijskih kuća ostvareni rezultat služi i kao osnova za dobijanje bonusa”, zaključuje Senjanović. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Gotovo je sa dionicama i dividendama, prošla baba s kolačima.

Jedini prinos koji bi mogao uljepšati portfelje našim ulagačima ove godine je Bitcoin. Naravno pod uvjetom da su ga kupili na 20-30 usd.

New Report

Close