Hrvatska i slovenska burza dodatno povezane s dva investicijska fonda

Autor: Poslovni dnevnik , 09. veljača 2022. u 22:00
Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa/Lumina Images/ICAM

ETF-ovi InterCapital Asset Managementa od danas se trguju i na Ljubljanskoj burzi.

Petnaest mjeseci nakon uvrštenja ETF-ova na Zagrebačku burzu, na kojoj su danas jedni od najtrgovanijih instrumenata, Intercapital Asset Management (ICAM) najavljuje njihovo uvrštenje i na susjednu Ljubljansku burzu.

Od četvrtka će se na slovenskom tržištu kapitala moći trgovati s ETF-ovima oznake ICSLO te ICCRO, pri čemu će prvi pratiti vrijednost SBI TOP TR indeksa, a potonji domaćeg CROBEX-a 10 TR.

ETF, skraćenica za Exchange Traded Fund, investicijski je fond čijim se udjelima trguje na burzi, identično kao i uvrštenim dionicama. Razlika je u tome da se vrijednost ETF-ova u pravilu određuje prema košarici dionica, odnosno pojedinom indeksu koji prati.

Presjek najboljih prilika
Iz Intercapitala su istaknuli da ulaganje u ta dva ETF-a predstavlja presjek najboljih investicijskih prilika, odnosno vodećih kompanija, u Hrvatskoj i Sloveniji.

U CROBEX-u 10 prevladavaju prehrambene kompanije, telekomi i turizam dok je slovenski indeks presjek financijskog, zdravstvenog i energetskog sektora. Prosječan godišnji prinos na CROBEX 10 u zadnjem desetljeću iznosio je 5,7 posto, uz 3,7 posto dividendnog prinosa.

10

milijuna eura iznosi imovina ETF-ova kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi

Zbog svoje jednostavnosti, ali i činjenice da su dobro regulirani, ETF-ovi su jedni od najbrže rastućih investicijskih proizvoda u svijetu.

“ETF-ovi su izvrsna opcija za male ulagače jer jednim klikom se izlažu najboljim dionicama na hrvatskom i slovenskom tržištu, a da pritom ne moraju znati detalje o svakoj pojedinoj kompaniji”, rekao je predsjednik Uprave ICAM-a Ivan Kurtović. Ulagači bi tako mogli kupiti košaricu najboljih slovenskih ili hrvatskih dionica već od 15 eura.

Velika likvidnost
Dodao je da praćenje kretanja indeksa osigurava da će ETF-ovi odražavati vrijednosti najboljih kompanija napomenuvši da je likvidnost podržavaju ‘market makeri’ osiguravanjem kontinuirane ponude i potražnje.

“To je važno, posebno za male ulagače, da mogu u svakom trenutku kupiti i prodati”, istaknuo je Kurtović. Kao prednost takvog ulaganja navodi i poreznu komponentu, odnosno činjenicu da se zbog reinvestiranja dividendi pojedinih kompanija ETF-ovi se ne oporezuju.

Uvrštenjem ETF-ova koji prate domaći dionički indeks u isto vrijeme će i slovenski ulagači po prvi put moći jednostavno kupovati i hrvatske dionice na Ljubljanskoj burzi.

Time se doprinosi integraciji hrvatskog i slovenskog tržišta kapitala što je mali, ali važan doprinos u izgradnji kapitalne unije koju proklamira Europska komisija. Od nje bi trebali imati koristi ulagači na oba tržišta, kao i izdavatelji koji prikupljaju kapital za financiranje rasta i razvoja, poručili su iz ICAM-a.

Od uvrštenja na Zagrebačku burzu u studenom 2020. ETF-ovi 7SLO i 7CRO ušli su među deset najtrgovanijih vrijednosnica u prošloj godini, a imovina im je porasla na 10 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close