HPB prodao dionice CO-a tvrtki kćeri

Autor: Tin Bašić , 09. siječanj 2014. u 17:34
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Riječ je o udjelu od 0,96 posto u Croatia osiguranju. Cijena je bila 7200 kuna po komadu, a ukupna vrijednost naloga bila je 21,29 mil.kn. Transakcija nije provedena u redovitom trgovanju, nego na OTC tržištu. HPB je, naime, bila vlasnik tih dionica najvećeg domaćeg osiguravatelja, a prodala ih je svojoj tvrtki kćeri HPB Nekretnine.

Pretposljednjeg dana 2013. godine na Zagrebačkoj burzi prošla je jedna transakcija s 2957 redovnih dionica Croatia osiguranja.

Riječ je o udjelu od 0,96 posto u Croatia osiguranju. Cijena je bila 7200 kuna po komadu, a ukupna vrijednost naloga bila je 21,29 milijuna kuna. Transakcija nije provedena u redovitom trgovanju, nego na OTC tržištu. Hrvatska poštanska banka je, naime, bila vlasnik tih dionica najvećeg domaćeg osiguravatelja, a prodala ih je svojoj tvrtki kćeri HPB Nekretnine. S obzirom na to da su HPB i Croatia osiguranje vrlo zanimljive kompanija obzirom na privatizacije, kontaktirali smo HPB i zamolili ih da nam odgovore zašto su te dionice prodane tvrtki HPB nekretnine i zašto je to napravljeno transakcijom na OTC tržištu.

Iz HPB-a nisu htjeli dati komentar. Neslužbeno, riječ je o preslagivanju unutar HPB grupe. Inače, prema posljednjim dostupnim podacima, a riječ je o izvješću za 2012. godinu, HPB Nekretnine ostvarile su ukupni prihod od 6,48 milijuna kuna, a neto dobit bila je nešto manje od 411.000 kuna. Temeljni kapital tvrtke, prema podacima Sudskog registra, iznosi 490.000 kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako nedužan izraz: preslagivanje „unutar HPB grupe“?????!!! Što znači preslagivati se unutar financijskog konglomerata HPB-a, što je pravilniji izraz od „HPB grupa“????!!!!
„Preslagivanje „ unutar financijskog konglomerata uvijek je upitno i to nikako ne može biti nedužno!!! Da li ta pitanja regulira Zakon o financijskim konglomeratima i još neki pozitivni propisi bilo suverena ili regulatora??? Trebalo bi, no da li je tomu tako???
Da li se pod „preslagivanjem „ mogu razumjeti i radnje kao što su: restrukturiranje, reinžinjering, monetizacija, dezinvestiranje, čišćenje bilance, razduživanje,rekapitalizacija, dokapitalizacija ect.???
Izraz „ preslagivanje“ doista mi nije poznat u financijskoj teoriji niti financijskoj praksi!!! Ako je to neki novum, bilo bi korektno upoznati nas sa njegovom formom i njegovim sadržajem. Toliko da ne lutamo kao „guske u magli“!!!

New Report

Close