Euronext u fokusu regulatora zbog štrajka na burzi u Milanu

Autor: Poslovni dnevnik , 04. srpanj 2024. u 22:00
Sindikati optužuju Euronext da kontinuirano i sustavno prodaje imovinu u Italiji zbog čega su prošli tjedan organizirali štrajk/Reuters

Milanska burza zapošljava oko 700 radnika.

Talijanska vlada pomno će provjeriti ispunjava li europski burzovni operater Euronext obveze koje je preuzeo pri kupovini milanske burze, rekao je ministar industrije Adolfo Urso nakon sastanka sa sindikatima, organizatorima povijesnog štrajka.

Sindikati optužuju Euronext da kontinuirano i sustavno prodaje imovinu u Italiji i odlučili su prošli tjedan organizirati štrajk, okupivši pred zgradom burze pedesetak ljudi, piše Reuters. Sindikati su naglasili da su i drugi njihovi članovi obustavili rad.

Milanska burza zapošljava oko 700 radnika. Gubitak strateške autonomije Borse Italiane glavni je razlog štrajka, rekao je glavni tajnik sindikata radnika u bankarstvu Fabi Lando Sileoni, istaknuvši u razgovoru za radio Rai i strah od gubitka radnih mjesta, stagnaciju plaća i “disfunkcionalno okruženje”.

Euronext je odgovorio da je u Italiji otvorio više od 100 radnih mjesta i da je milanska burza važna za njegove planove širenja poslovanja.

“Poslušali smo što sindikati kažu o stanju u tvrtki koja je od strateške važnosti za našu zemlju, njezino gospodarstvo i poslovanje”, izjavio je u srijedu ministar Urso. Ministarstvo industrije i gospodarstva planira “pratiti rezultate i poštivanje obaveza preuzetih ugovorom o akviziciji”, dodao je ministar.

Euronext je akviziciju talijanske burze dovršio u travnju 2021., a upravlja i burzama u Amsterdamu, Bruxellesu, Dublinu, Lisabonu, Oslu i Parizu. Urso je najavio još dva sastanka o radnom sporu u idućim tjednima, s Borsa Italiana i s državnim zajmodavcem Cassa Depositi e Prestiti, manjinskim dioničarem u Euronextu.

Komentirajte prvi

New Report

Close