Državni će paket HT-a tržište lako progutati

Autor: Tomislav Pili , 07. srpanj 2014. u 11:42
Goran Stanzl/PIXSELL

Više od 2,8 milijuna dionica Hrvatskog telekoma tržište će progutati bez većih problema, ocjenjuju analitičari.

Više od 2,8 milijuna dionica Hrvatskog telekoma (HT) koje država namjerava prodati na burzi tržište će progutati bez većih problema, ocjenjuju analitičari tržišta kapitala.

Nakon objave odluke Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) o pokretanju postupka prodaje 3,5 posto dionica najvećeg domaćeg telekoma, cijena je u četvrtak pala za više od tri posto, a petak je na otvaranju trgovanja donio dodatni pad cijene od četiri posto, na 142 kune. Ipak, u poslijepodnevnim satima cijena dionice stabilizirala se na 147 kuna uz pad cijene od 2,3 posto. Prema mišljenju Darka Brborovića, predsjednika Uprave OTP Investa, domaće tržište, unatoč plitkosti, bez većih cjenovnih potresa može apsorbirati CERP-ov paket. "Ne vjerujem da će cijena pasti značajnije ispod 140 kuna", smatra Brborović. Osvrćući se na odluku države, Brborović je ocjenjuje dobrom jer država nema interesa držati tako male udjele, to više jer joj treba novac za spašavanje radnih mjesta u posrnulim državnim kompanijama.

Prema cijeni od četvrtka, CERP-ov paket vrijedi 421,4 milijuna kuna. Inače, među sudionicima tržišta kapitala može se čuti kako zainteresiranih kandidata za kupnju državnog paketa neće nedostajati. Tu su mirovinski fondovi, posebice tradicionalni kupac HT-a Raiffeisen mirovinski fond, ali i ostali institucionalni investitori, pa dramatičan pad cijene u idućem razdoblju ne treba očekivati. Kako nam je u neslužbenom razgovoru rekao jedan analitičar, ako cijena još malo padne, dionica HT-a doći će na razine koje je definitivno čine cjenovno atraktivnom. Osim toga, ne treba zanemariti ni mogućnost da HT otkupi dio dionica. Na pitanje planiraju li kupiti dionice iz CERP-ova paketa, iz HT-a su poručili kako "nemaju praksu komentirati poslovne planove i odluke dioničara".
 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Pad 10 -20 % glupost da trziste to moze lako progutat fondovi ce cekat da padne pa jeftino kupovat oni su ionako dugorocni ulagaci mogu cekati pet deset godina dok mali ne mogu .

dobro ješ to će prodat,loše je to što će spržit te novce uzalud.

vrijeme je odmora,septička se prazni kad nema susjeda

očito je sada tajming za najveće štete Hrvatskoj.
ovi stvarno iza sebe ostavljaju spaljenu zemlju.

New Report

Close