Dioničarima će se prije preuzimanja ipak isplatiti milijun eura dividende

Autor: Jadranka Dozan , 29. srpanj 2024. u 12:01
Preuzimanje Čakovečkih mlinova zapelo je kod regulatora, a nakon nedavne suglasnosti AZTN-a, odobrenje Hanfe realno je očekivati krajem kolovoza ili početkom rujna/V. Ž. Rogulja/PIXSELL

Iz AZ fondova, koji drže 22 posto dionica, predložena je dividenda od 10 eurocenti po dionici.

Tjedan dana nakon što su Čakovečki mlinovi objavili poziv za glavnu skupštinu stigla su dva zahtjeva za dopunom dnevnog reda – jedan vezan uz sastav Nadzornog odbora, a drugi uz upotrebu dobiti odnosno dividendu.

Iako je Uprava ČM-a u pozivu predložila da, kao i lani, ne bude isplata dobiti, ove godine dioničari će uoči očekivane objave ponude za preuzimanje ipak dobiti i kakvu-takvu dividendu.

Zatražili su to kroz dopunu dnevnog reda iz društva za upravljanje AZ mirovinskim fondovima u čijim je portfeljima oko 22 posto dionica. Prema njihovu protuprijedlogu, po dionici čija je burzovna vrijednost trenutno na 10,50 eura predlaže se dividenda od 10 eurocenti po dionici ili ukupno 1,03 milijuna eura.

Ponuda na jesen
To je nešto više od iznosa dobiti koju je društvo iskazalo za prošlu godinu (864 tisuće eura, s tim da je na razini Grupe ČM dobit iznosila 7,3 milijuna), pa prijedlog Allianz ZB-a podrazumijeva da se dio dividende isplati iz zadržane dobiti 2022.

U obrazloženju se ističe da godišnja financijska izvješća pokazuju da je društvo u 2023. ostvarilo rezultate poslovanja koji omogućuju isplatu dividende u predloženom iznosu, a da se pritom neće narušiti financijska stabilnost i likvidnost društva.

Posezanje i u dobit iz 2022.

Nagrada dioničarima bit će isplaćena 26. rujna, a prijedlog podrazumijeva da se dio dividende isplati iz zadržane dobiti 2022.

Dakle, ne samo da postoji mogućnost isplate predložene dividende već je to i nužnost, kažu u AZ-u, budući da dioničari nisu ostvarili nikakav prinos iz dividende iz poslovne 2022. u kojoj je društvo iskazalo 22,56 milijuna kuna odnosno 2,99 milijuna eura dobiti.

U prijedlogu odluke navodi se i da će se ona isplatiti dioničarima koji su kao imatelji dionica upisani u registru pri Središnjem klirinško-depozitarnom društvu na dan 4. rujna, s tim da bi sama isplata bila 26. rujna.

Ti datumi mogu se iščitavati i u kontekstu očekivanih rokova vezanih uz ponudu za preuzimanje. Nakon regulatorne suglasnosti AZTN-a vezane uz prijavu koncentracije, preuzimatelji trebaju i odobrenje ponude od strane Hanfe. Njezino očitovanje realno je očekivati krajem kolovoza ili početkom rujna, a nakon toga slijedi objava ponude u trajanju od oko mjesec dana. Predloženi iznos dividende u odnosu na one isplaćene 2022. i 2021. daleko je manji (te dvije godine bila je u protuvrijednosti oko 66 eurocenti).

S obzirom na financijski položaj Grupe Čakovečki mlinovi koji se očituje u 26 milijuna eura “keša” krajem prvog kvartala (novac i novčani ekvivalenti premašuju njezin dug za 17,5 milijuna eura), a imajući u vidu i činjenicu da akumulirane zadržane dobiti Grupe iznose više od 60-ak milijuna, mnogi mali dioničari ovogodišnji prijedlog komentiraju kao “bolje išta nego ništa”. U svakom slučaju, oko jedan posto dividendnog prinosa malo će podebljati cijenu koju će na kraju u preuzimanju ponuditi MIP i Grupa Plodinec.

Ta cijena još se ne zna precizno, ali s obzirom na relativno male oscilacije burzovne vrijednosti dionice Čakovečkih mlinova u cijelom razdoblju od nastanka obveze preuzimanja (krajem lanjskog rujna) čini se da se očekivanja ponudbene cijene u preuzimanju vrte oko nje.

Bez značajnije premije
Drugim riječima, izgleda da se ne računa s iole značajnijom premijom u odnosu na zakonom propisanu minimalnu cijenu u postupcima preuzimanja.

Inače, druga dopuna dnevnog reda uslijedila je nakon što je u petak objavljeno da je Katarina Varga podnijela ostavku na mjesto članice Nadzornog odbora. Istog popodneva iz MIP-a kao dioničara koji drži 24,8 posto temeljnog kapitala Društva, dostavili su prijedlog triju novih imena za NO.

Uz Josipa i Franju Plodinca, za novog člana predložen je Mislav Ante Omazić, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Dakle, iz grupe Plodinec predložili su proširenje NO-a s pet na sedam članova, što je predviđeno statutom ČM-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close