Dionica Podravke prošloga tjedna gotovo dosegnula povijesnu razinu, trend se nastavlja i danas

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. srpanj 2024. u 09:35
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Ostvareno je i 4,6 milijuna eura blok prometa u transakciji sa četiri dionice – Istarske kreditne banke, Atlantic grupe, Končara te povlaštenom dionicom Adrisa.

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, nakon što su prošloga tjedna Crobex indeksi snažno porasli, kao i promet.

Dionica Podravke i danas u fokusu

Na Zagrebačkoj je burzi u ponedjeljak ujutro Crobex indeks blago pao, nakon snažnog rasta prošloga tjedna, a promet je solidan, što se ponajviše zahvaljuje trgovanju dionicama Podravke i Končara. Crobex indeks bio je u 10,30 sati u minusu 0,20 posto, na 2.859 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,02 posto, na 1.724 boda. Prošloga je tjedna Crobex porastao 1,8, a Crobex10 2,6 posto. Redovni promet dionicama iznosio je do 10,30 sati oko 310 tisuća eura. Najveći promet, gotovo 100 tisuća eura, ostvaren je dionicom Podravke, kojoj je cijena porasla 1,5 posto, na 169,50 eura, blizu rekordne razine. Ta je dionica u segmentu promatranja nakon vijesti da je Fortenova grupa izabrala Podravku kao preferiranog kupca njezinog agro poslovanja.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,84 posto, na 2.865 bodova, a Crobex10 za 2,58 posto, na 1.724 bodova.

Porasla je i većina sektorskih indeksa, a ponajviše Crobexindustrija, za 2,54 posto. Pao je samo Crobextransport, za 2,14 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,78 milijuna eura, oko 3,5 milijuna više nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je i 4,6 milijuna eura blok prometa u transakciji sa četiri dionice – Istarske kreditne banke, Atlantic grupe, Končara te povlaštenom dionicom Adrisa.

„Crobexi su prošloga tjedna znatno porasli. Porastao je i promet, što se zahvaljuje blok transakcijama i trgovanju dionicama Podravke, nakon vijesti iz Fortenove da je za kupnju njezinog agro kompanija najbolja ponuda Podravke”, kaže Matej Pretković, analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet u redovnom trgovanju imala je prošloga tjedna dionica Podravke, 3,5 milijuna eura, a cijena joj je skočila 5,7 posto, na 167 eura, nedaleko rekordne razine.

U petak je objavljeno da je, nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa ponudu Podravke ocijenila sveukupno najboljom.

Sukladno tome, između kompanija je potpisan Ugovor o ekskluzivnom pregovaranju temeljem kojeg će Fortenova grupa proces pregovora o sklapanju kupoprodajnog ugovora nastaviti samo s Podravkom.

Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a, kojom je ostvareno 436 tisuća eura prometa, a cijena joj je porasla 0,67 posto, na 30,2 eura.

Uz sličan promet, cijena dionice Atlantic grupe stagnirala je na 55 eura.

U fokusu investitora bila je i dionica Končara, kojom je protrgovano za 380 tisuća eura. Cijena joj je skočila 5,47 posto, na 270 eura.

Predstavnici Končara i tvrtke Siemens Energy u petak su potpisali ugovor o zajedničkom pothvatu, odnosno suradnji u obliku društva pod nazivom Končar – Transformatorski kotlovi čija će djelatnost biti proizvodnja i prodaja transformatorskih kotlova. U sklopu projekta Končar planira izgradnju pogona za proizvodnju transformatorskih kotlova u Sesvetskom Kraljevcu.

Znatniji promet, 379 tisuća eura, ostvaren je bio i dionicom Ericssona Nikole Tesle, čija se cijena spustila 0,51 posto na 194 eura.

Najveća dobitnica prošloga tjedna bila je dionica Instituta IGH, s rastom cijene za 21,7 posto, na 15,7 eura.

S druge strane, među likvidnijima je najveća gubitnica bila dionica Zvečeva, s padom cijene za 8,4 posto, na 35 eura.

Na ZSE se prošloga tjedna trgovalo s ukupno 52 dionice, pri čemu je cijena njih 21 porasla, 18 pala, a 13 stagnirala.

„Očekujemo da će se ovoga tjedna ulagači početi pozicionirati za predstojeću sezonu objava kvartalnih poslovnih rezultata domaćih kompanija, a partit će se i zbivanja na svjetskim burzama”, kaže Matej Pretković.

I svjetske burze porasle

I na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1,6 posto, dok je S&P 500 porastao 0,9, a Nasdaq indeks 0,25 posto.

Sva tri indeksa dosegnula su tijekom tjedna nove rekordne razine. Pritom su S&P 500 i Nasdaq rekorde postigli početkom tjedna, zahvaljujući rastu tehnološkog sektora, no krajem tjedna ti su indeksi izgubili dio dobitaka, a rekordnu razinu dosegnuo je Dow Jones.

„Novi podaci o inflaciji u SAD-u učvrstili su očekivanja da bi Fed mogao smanjiti kamatne stope. Potrošačke su cijene, naime, u lipnju pale 0,1 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj porasle 3 posto, najmanje u više od tri godine. Ti su podaci doveli i do svojevrsnog preokreta na tržištu. Dionice tehnoloških kompanija, koje su dosad snažno rasle, prošloga su tjedna manje porasle, a više su porasle dionice iz onih sektora, koji bi, smatra se, mogli imati više koristi od nižih kamata”, objašnjava Matej Pretković.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,6 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,5, a pariški CAC 0,6 posto.

„Ovoga će tjedna u fokusu europskih ulagača biti sjednica Europske središnje banke. Očekuje se da će ECB ostaviti kamatne stope nepromijenjene, nakon nedavnog smanjenja, s obzirom da se stopa nezaposlenosti u eurozoni kreće na rekordno niskim razinama od 6,4 posto, da inflacija popušta, a da plaće rastu. Također, ulagači će pratiti vijesti u vezi pokušaja atentata na republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u subotu”, objašnjava Matej Pretković.

Komentirajte prvi

New Report

Close