Dionica farmaceutskog diva je hit. Prodaja popularnog lijeka za mršavljenje prvi put iznad milijarde dolara u jednom tromjesečju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. kolovoz 2024. u 08:37
FOTO: REUTERS/Brendan McDermid

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi snažno uzletjeli zahvaljujući najnovijem podatku s tržišta rada koji je ublažio zabrinutosti investitora o njegovom ubrzanom slabljenju i mogućoj recesiji u SAD-u.

Dow Jones indeks skočio je u četvrtak 683 bodova ili 1,76 posto, na 39.446 bodova. Istodobno, S&P 500 je porastao 2,3 posto, na 5.319 bodova, ostvarivši najveći dnevni postotni skok od studenoga 2022. godine, a Nasdaq indeks za 2,87 posto, na 16.660 bodova.

Raspoloženje na burzi potaknuo je podatak američkog ministarstva rada da je broj zahtjeva za naknade radi nezaposlenosti prošloga tjedna dosegnuo 233.000, što je 17.000 manje nego u tjednu ranije i manje od očekivanja analitičara.

Ulagači na Wall Streetu tako su odahnuli, nakon što je početkom tjedna tržište oštro korigirano zbog straha o ubrzanom usporavanju potražnje za radnicima te najavama moguće recesije u SAD-u. Posljedično, indeks volatilnosti (VIX), mjera straha investitora na Wall Streetu spustio se u četvrtak za 14,5 posto.

“Iz tog podatka očitavamo da je tržište rada i dalje u redu, dok su strahovi od recesije u ovom trenutku vjerojatno malo prenapuhani”, ustvrdio je Paul Nolte, tržišni strateg u Murphy&Sylvestu.

Sezona objave poslovnih rezultata za drugo tromjesečje polako jenjava, no investitori i dalje pozorno prate ostvarenja kompanija.

Među najvećim dobitnicama bila je dionica Elly Lilly, nakon što je taj proizvođač lijekova podigao svoje procjene ovogodišnje zarade, a prodaja njegovog popularnog lijeka za mršavljenje Zepbounda premašila po prvi put u milijardu dolara u jednom tromjesečju.

Na europskim burzama u četvrtak su najvažniji indeksi imali mješovitu izvedbu, pa je frankfurtski DAX porastao 0,37 posto, na 17.680 bodova, dok je londonski Ftse oslabio 0,27 posto, na 8.144 bda, a pariški CAC za 0,26 posto, na 7.247 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close